Kad se priroda zaigra nastaju cvjetovi koji plijene pažnju bojama i mirisom. Jedan od njih je protea, ružičasta ljepotica nalik artičoki koja pripada istoimenom rodu, s preko 100 vrsta grmlja i cvijeća različitih boja i veličina.

Galerija Protea Protea Protea +15 Najpoznatija vrsta proteje jest kraljevska protea

Među njima je najpoznatija kraljevska protea (Protea cynaroides) koja se ističe krupnim cvjetnim glavicama u crvenoj i ružičastoj boji.

Ova južnoafrička cvjetnica naziva se još i grm šećera jer cvjetovi proizvode ogromne količine nektara, koji se kroz povijest koristio za liječenje kašlja i bolove u prima. Njezin dekorativni život traje do 20 dana, a u vrtu će privlačiti razne kukce i blistati čak i kad ostalo cvijeće počne blijedjeti.

Protea Protea dolazi iz Južne Afrike i njihov je nacionalni cvijet (Foto: Shutterstock)

U prirodi je vrlo izdržljiva i odlično se može prilagoditi u raznim staništima. Nekim vrstama ne smetaju temperature od plus 35, a druge pak podnose i minuse.

Proteu mladenke biraju za svoje bukete, a posebno je vole zaljubljenice u nešto egzotičnije primjerke. U nekim je dijelovima svijeta poznata i kao afrička ruža, a zapanjujući je podatak da da je rasla na Gondwani, kontinentu koji je postojao prije 300 milijuna godina.

Protea Protea (Foto: Shutterstock)

U nastavku možete pročitati nekoliko savjeta koji će vam pomoći da protea uspije i u vašem vrtu.

  • Proteu je najbolje smjestiti na prozračno mjesto, jer prirodno raste na vjetrovitim područjima.
  • Voli velike promjene temperature, kad su dani topli, a noći hladne jer takvi uvjeti najbolje odgovaraju sjemenu.
  • Kad niknu prvi listovi, protei treba puno sunčeve svjetlosti i topline, ali treba paziti da se ne osuši.
  • Proteu treba zalijevati u većim vremenskim razmacima, pritom pazeći na potencijalno truljenje korijena.

Protea Drugo ime proteje jest afrička ruža (Foto: Shutterstock)

Južnoafričku ljepoticu nije tako jednostavno uzgojiti, ponajviše zbog činjenice da joj treba jako dugo vremena da pokaže svoje najljepše lice. Međutim, kad cvjetovi jednom izrastu, odlikuje ih trajnost kakvu malo koji cvijet ima.

U interijeru efektno izgleda i suha pa je ona jedan od onh cvjetova koji mogu trajati vječno. 

Suha protea Protea je predivna i suha i jedan je od trendi detalja u jesenskom uređenju doma (Foto: Shutterstock)

  Otporni grm nježnih boja cvate do kraja listopada i ne zahtijeva puno pažnje Vrijesak Vrijesak Vrijesak +3 Vrijesak Pijetlova krijesta: Dekorativna biljka sa stotinu malih cvjetova kojoj ne smeta ni mraz Celosia se naziva i pijetlova kruna ili perjanica, a njezini cvjetovi izgledaju kao plamen - 9 Celosia se naziva i pijetlova kruna ili perjanica, a njezini cvjetovi izgledaju kao plamen - 7 Celosia se naziva i pijetlova kruna ili perjanica, a njezini cvjetovi izgledaju kao plamen - 5 +6 Celosia se naziva i pijetlova kruna ili perjanica, a njezini cvjetovi izgledaju kao plamen - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju