Koliko ste se puta našli u situaciji da su dodiri vašeg kolege ili poznanika za vas bili ipak malo preintimni? Kakve signale šalje vaše ponašanje pripadnicima suprotnog spola? Zadovoljna.hr donosi tablicu dodira koja vam može dati odgovore na brojna pitanja o neverbalnoj komunikaciji

Dodiri prilikom komunikacije mogu vam otkriti puno o namjerama i navikama vašeg sugovornika. I dok se prilikom rukovanja s kolegom ili strancem osjećamo ugodno, neki njegovi intimniji dodiri mogu u nama izazvati vrlo negativne emocije.

Muškarcima dodiri stranaca nisu dragi, posebno oni koji se odnose na lice i donji dio tijela. Ženama, s druge strane, dodiri lica ne predstavljaju toliku prijetnju

Istraživanje koje su znanstvenici oksfordskog sveučilišta proveli na više od 3.000 muškaraca i žena iz različitih zemalja Europske unije donijelo je vrlo zanimljive rezultate vezane uz pitanje - koje dijelove tijela biste dozvolili da vam netko drugi dira tijekom komunikacije.

Vrlo očiti rezultati bili su oni koji su potvrdili kako razina ugode na dodire ovisi o bliskosti s osobom koja vas dodiruje, što znači da se najbliskijom osobom smatra partner.

No, kada govorimo razlikama između muškog i ženskog osjećaja nelagode, muškarci su ispali puno osjetljiviji, posebno kod osoba koje ne poznaju.

Naime, muškarcima dodiri stranaca nisu dragi, posebno oni koji se odnose na lice i donji dio tijela. Ženama, s druge strane, dodiri lica ne predstavljaju toliku prijetnju. Pročitajte i kako govor tijela razotkriva što stvarno mislite o ljudima.

Slična situacija je i s članovima bliže i dalje obitelji, gdje ženama takvi dodiri ne predstavljaju toliku nelagodu, kolika se očituje kod pripadnika jačeg spola koji potpuno povjerenje imaju isključivo u svoju partnericu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju