Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da su psi vrlo intuitivne životinje koje mogu razaznati razlike u ponašanju i raspoloženju. Nedavna studija potvrdila je i da mogu prepoznati lošu osobu


Studija objavljena u časopisu "Neuroscience and Biobehavioural Reviews" pokazala je da su psi sposobni prepoznati lošu osobu. Točnije, mogu otkriti kada se netko loše ponaša prema drugim ljudima.

Studija je pokazala da su psi sposobni prepoznati lošu osobu, odnosno otkriti kada se netko loše ponaša prema drugim ljudima.

Da bi došli do podataka istraživači su zatražili vlasnike pasa da glume različite scenarije pred svojim dlakavim ljubimcima. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti konzervu prije nego što su zatražili dva istraživača da im pomognu.

U prvom scenariju jedan je istraživač pasivno promatrao njihovu muku, dok je drugi ponudio pomoć. U drugom scenariju jedan je pasivno promatrao kako se vlasnici muče s otvaranjem konzerve, a drugi je aktivno odbijao im pomoći.

Nakon što su odglumili oba scenarija, istraživači su ponudili psu pseći kolačić. Psi su uzeli slastan zalogajčić od oba istraživača nakon prvog scenarija, no u drugom su ignorirali istraživača koji je bio neugodan prema njihovim vlasnicima.

Istraživači su zaključili da psi imaju mogućnost prepoznavanja kada se netko loše odnosi prema njihovim vlasnicima, te se prilagođavaju toj situaciji. S druge strane ljudi su skloni ne vjerovati svojoj intuiciji te pružiti priliku ljudima, koji ih na koncu povrijede.

 

A post shared by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju