Na zanimljivu turneju 'Putevima škotskih viskija' uz malu ali odabranu ekipu iz Hrvatske krenuo je Domagoj Jakopović Ribafisha te okusio izlet po ukusu pravog muškarca koji uključuje odijevanje u kilt i ispijanje vrhunskog viskija

U sklopu škotske turneje Ribafish je zavirio i u Glenburgie Distillery, mjesto gdje od žitarica i vode nastaje viski, prozirna alkoholna tekućina koja se puni u specijalne boje i u njima odležava godinama. Proizvodnju bačava  pogledao je uživo u Speyside Cooperageu diveći se kršnim Škotima koji devet sati dnevno trgaju okove i sređuju drvene dijelove koje vještim rukama nevjerojatnom brzinom pretvaraju u gotov proizvod spreman za višegodišnje odmaranje u tamnoj i suhoj prostoriji. U Speysideu se nalazi više od pola od ukupno 85 škotskih destilerija, zato što je to najsunčaniji dio Škotske gdje su ječam i druge potrebne žitarice najkvalitetnije, a i voda je najbolja.

Tradicionalna škotska večera posebno se dojmila muškarca prepunog muško-ženskih savjeta, gdje je nakon oblačenja kiltova, prsluka, sakoa, kravata, čarapa, ukrasa za čarape, cipelica i ponosnog fotografiranja s nezaobilaznom čašom viskija u ruci, na red došao i neprikosnoveni broj jedan među gastrodetaljima - haggis, škotska krvavica desetak puta veća od naše domaće.

'Tijekom putovanja saznali smo i zanimljivu legendu – naime na svakoj boci Ballantine'sa nalazi se crtež s jatom bijelih guski – 'Škotskom stražom'. Nekadašnji direktor Ballantine'sa, Tom Scott, čuo je priču kako guske imaju precizan vid i sluh, koji će dobro služiti kao druga linija osiguranja od uljeza, a jedan od argumenata je bio da ih je jeftinije hraniti nego pse čuvare. Drugi je bio da guske mogu živjeti do 60-tak godina, pa su tako obilježje Ballantine's-a, i njima se, prema riječima naših vodiča sugerira opreznost radnika u svakom stadiju proizvodnje pića', izjavio je Ribafish.

Osim uživanja u vrhunskim Ballantine’s viskijima starim 12, 17, 21, pa čak i 30 godina te brojnim tradicionalnim specijalitetima okušali su se i u pucanju iz snajpera, pucanju iz pištolja, gađanju glinenih golubova, gađanja lukom i strijelom i vožnji mini-tenka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju