Kraj kolovoza rezerviran je za nove nastavke serije 'Izgubljena čast'. Svake večeri od ponedjeljka do četvrtka u 20.05 sati na Novoj TV možete uživati u novim zavrzlamama u koje će upasti lijepa Fatmagul, a s njom se vraća i mnogima najzgodniji muškarac na malim ekranima, turski glumac Engin Akyurek koji tumači ulogu Kerima

Kako ste počeli glumiti?
Za mene postoje dva razdoblja. Prvo je vezano uz početak glume u kazalištu u Ankari, odmah poslije završetka fakulteta. Drugo je ono nakon što sam došao u Istambul i kročio u showbiznis i ušao u TV produkciju. Dosta je zanimljivo kako sam tamo stigao. Prijavio sam se na jedan talent show i stvari su se počele razvijati. Dalje se sve jednostavno dogodilo. I moj dolazak u Istambul i bavljenje ovom industrijom posljedica su tog natjecanja.

>> Muškarac zbog kojeg zaboravljamo na obaveze

Smatrate li glumu životnim pozivom? Hoćete li trajati u ovom biznisu?
Bavljenje TV produkcijom može značiti dugoročni posao. Televizijske uloge također mogu trajati, riječ je o projektima od 100 ili 200 epizoda, možete raditi i po tri godine na njima, takvi projekti traju. Upravo zato im se trebate posvetiti, razmišljati dugoročno kada prihvaćate igrati neki lik, pripremiti se i koncentrirati na njega, živjeti ga i saživjeti se s njime. Do kraja. A tada otvoriti nova vrata i posvetiti se nekom drugom projektu.

Znači li to da volite uloge u televizijskim serijama?
Serije imaju zanimljiv tempo. Unutar te dinamike snimanja, možete stvarati lik, razvijati njegov karakter. Ovisno o razvoju projekta i popularnosti kod publike, to može izrasti u nešto veliko i značajno, odvesti vas dalje. A vi trebate biti spremni na radnju koja će uslijediti. Upravo je to razlika u odnosu na kazalište ili film. Postoji osnovni scenarij prema kojemu igrate, a on se dalje piše i razvija kako se snima dalje i ne znate što će se dogoditi nakon, primjerice, 50. epizode. Ipak dok glumite svoj lik u prvoj epizodi prema postavljenoj karakterizaciji, morate razmišljati kamo bi to vaš lik moglo odvesti u 50. nastavku.

Recite nam nešto više o ulozi Kerima. Radi se o vrlo teškoj ulozi, kako ste doživjeli lik kada ste pročitali scenarij?
Ispočetka lik Kerima nije jednostavan, niti je vrsta lika s kojom će se publika na prvu zbližiti. Fatmagul priča žrtvinu stranu, to je njezina priča. Ipak, Kerim je muška žrtva iste priče. Ovo je uloga koja zahtjeva interpretaciju žrtve i ljubavi prema Fatmagul. Morao sam iznijeti i njegov i njezin proces zacjeljenja. Da, uvijek postoje neke poteškoće oko lika kada ga počnete igrati i povezanost glumca s njegovim likom se razlikuje od uloge do uloge. Morao sam to osvijestiti kako bih se mogao nositi s njim.

>> Nakon Brad Pitta srca slama turski Matthew McConaughey!

Mnogi govore da ste izvrstan glumac zato što u ovoj seriji glumite mimikom i ekspresijom očiju, a to je vrlo teško postići. Kako takvim stilom pokazati toliko teške emocije s kakvima se nosi Kerim?
Upravo je to ono nešto što znači biti glumac. I hvala što ste to naglasili. Presretan sam što sam uspio ljudima prenijeti te emocije. Ali baš to biste i morali činiti ako želite biti glumac. Uvijek sam mislio da se introvertirana osoba poput Kerima, koja ne izražava otvoreno svoje emocije, treba na neki način svidjeti publici.

U mnogim zemljama se serija sinkronizira, stoga gledatelji ne čuju vaš glas, a ipak ste im vrlo bliski i razumiju što vaš lik proživljava. Kako je serija unatoč tome postigla izniman uspjeh i van Turske?
Mislim da to ima veze s činjenicom da su ljudi ljudi. Iznimno je važno prenijeti univerzalne emocije tako da i publika s drugog govornog područja može osjetiti jedinstvene emocije i dramaturgiju. Kada likovi proživljavaju, primjerice, osjećaj patnje, svatko to u svijetu može razumjeti.

Ovo vam je prva zajednička serija s Beren Saat, a izjavili ste da biste s njome glumili i u nekom novom projektu. U očima publike, vi ste ljubavni par, kako na to reagira turska publika?
Nešto je drugačije od ostatka zemalja u kojima se serija prikazuje, zato što u Turskoj lokalni mediji prate i naše privatne živote u kojima živimo sretno svatko svoj život. No svjestan sam da gledatelji koji vrlo intenzivno prate seriju, i ne čitaju tabloide, mogu smatramo da smo mi baš kao Fatmagul i Kerim.

Što biste poručili svim svojim fanovima?
Iskoristio bih upravo nešto iz serije. U životu se uistinu mogu dogoditi vrlo ružne stvari. No najvažnije je ono što slijedi nakon toga. Usprkos svemu, možemo imati u životu ljude poput Kerima. Moramo paziti da ne gledamo stvari iz negativnog kuta.

Vrlo ste popularni turski glumac kod publike van svojih granica i stječe se dojam da se trenutno natječete za popularnost s drugim uspješnim turskim glumcem Kivancem Tatlitugom. Što mislite kako će to završiti?
-Stvarno ne znam! (smijeh)

Imate li želje vratiti se radu u kazalištu, tamo gdje je sve počelo?
Svakom glumcu je prednost iskustvo rada u kazalištu. Upasti na Akademiju, također. Sve to, naravno, ovisi o pojedinačnim afinitetima. Karijera je vrlo individualna stvar, ona zahtjeva prije svega talent. Na kraju krajeva, ne govorimo o medicini da bi vaši potezi odlučivali o životu ili smrti. Sve odluke ovise isključivo o vama. Netko tko nije završio Akademiju, svejedno može biti vrlo uspješan i vratiti se jednog dana na studij. Sve su to prednosti koje glumac ima u odnosu na neke druge profesije.

Kako birate uloge koje ćete igrati?
Gluma je vrlo emocionalna stvar. Zato joj pristupaš iz rakursa lika, pitaš se 'koga to igram' ili 'što je to što ja trebam predstavljati', što ga pokreće. Tome pridajem mnogo važnosti, s obzirom na uloge koje glumim. Tko su, što ih motivira, što su im slabosti, koje su im strasti. Naravno, usto kod ponuda razmišljam o tome tko snima, tko je producent, ima li scenarij snagu i što želi poručiti. Prije svega, kakva je priča koju projekt nastoji ispričati. Sve su to vrlo općenite stvari, kada pogledate na prvu, ali jedan bitan element može presuditi – nekad je to redatelj, nekad uloga, nekad sam posao...

Drugu sezonu serije 'Izgubljena čast' gledajte na našem portalu OYO.hr, a od 27. kolovoza i na Novoj TV.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju