Jeste li ikada kupajući se u moru, pomislili što biste učinili kad biste ugledali peraju morskog psa? Rijetki su oni koji nisu! No napadi morskih pasa na čovjeka su izrazito rijetki

Rijetki su oni koji se plivajući na svojoj omiljenoj plaži nisu barem jednom u djeliću sekunde zapitali - što ako naiđe morski pas? Ako ste gotovo nemoguće loše sreće postoje tri razloga zbog kojih bi vas ta morska životinja mogla napasti.

'Morski pas može napasti čovjeka iz nekoliko razloga. Prvi je da ga zamijeni za plijen, drugi je zaštita teritorija što je najčešće slučaj na koraljnim grebenima u Južnim morima i treći je zamjena partnera u razmnožavanju' ističe ihtiolog Marcelo Kovačić.

Brz obzira na vrstu pobude, napadi morskog psa na čovjeka rijetka su pojava.

'U svijetu godišnje ima manje od 100 napada, od kojih je manje od 10 fatalnih. Najviše ih se dogodi u Sjedinjenim Američkim Državama koje slijede Australija, Afrika, Azija i tek na kraju Europa.

Šanse da vas morski pas napadne u Europi manje su nego da vas dva puta za redom pogodi grom' utješne su riječi ihtiologa Kovačića.

Opasne vrste ove životinje su veliki bijeli koji je vrlo, vrlo rijedak danas u Jadranu zatim modrulj, zmijozub i dugonosna psina.

Susret s morskim psom imao je ribar Silvijo Celebrini s otoka Krka u čijoj se mreži našao jedan primjerak ove morske nemani. Osam metara dugačka psina teža od jedne tone nije preživjela zbog čega je statistika ugroženosti morskih pasa sve lošija.

Morski su psi zaštićena vrsta, a prirodna selekcija za ovu je vrstu okrutna još u majčinom trbuhu gdje mladi energiju za razvoj i rast dobijaju tako da se međusobno proždiru. Tako na svijet dolaze samo najjači i najotporniji primjerci ove životinjske vrste.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju