Jeste li znali da je Nepal turistička zemlja koju nećete naći niti u tipičnoj turističkoj ponudi. Razlog tome je zanimljiva povijest koja se veže za poznati nepalski hašiš koji već 40 godina privlači posjetitelje cijeloga svijeta među kojima su bili Jim Morrison, Jimy Hendrix i Bob Marley

Nepal je egzotična turistička zemlja s dugom i zanimljivom poviješću koja se ne nalazi niti na jednoj turističkoj ponudi. Pitate se zašto?

Ova skrivena azijska zemlja omiljena je destinacija ljubitelja poznatog nepalskog hašiša koji već više od 40 godina privlači ljude iz cijelog svijeta.

Nakon studentske revolucije 1968. godine tisuće hipija iz cijelog svijeta pohrlile su u Nepal točnije u Katmandu, a jedini razlog tome bio je popularni hašiš te marihuana koji su se nesmetano pušili na ulici poznatoj po imenu 'Freak street'.

Bob Marley, Janice Joplin, Jimmy Hendrix i Jim Morrison samo su neka od imena koje je privukla ova zemlja skrivajući ih od zakona, ali i znatiželjnih medija.

Nepal je destinacija koja ne poznaje dobne granice što znaju i stanovnici koji već generacijama ugošćuju brojne turiste i njihovu djecu, a kad govore o kulturi svoje zemlje misle na samo jedno - na kulturu konzumiranja marihuane i hašiša.

Iako ova vrsta kulture i turizma već godinama nije legalna, zbog zakona se nitko ne uzbuđuje, a na ulicama gradova te u trgovinama još vijek se bez ikakvog problema može nabaviti sve što se i traži.

Čak je i umirovljeni policajac koji je nekada privodio one koji su pretjerivali u opijatima i sam otvorio trgovinu s lulama i priborom za pušenje.

>> Istražili smo azijske puteve opijuma

>> Kambodža: zemlja genocida i turizma

>> Posjetili smo čuvene 'žene žirafe'

>> Himalaja - sveta majka ili okrutna maćeha?

No osim slobodnog načina života, turiste privlače i niske cijene života koje dodatno daju ugođaj opuštenosti i bezbrižnosti.

Očito je zašto ovu zemlju nitko ne želi reklamirati te zašto nema niti jednog turističkog agenta koji će ju uvrstiti u svoju ponudu, no jedno je istina, ova će zemlja uvijek imati svoje goste.

Više u In Magazinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju