'Žene žirafe', kako ih nazivaju turisti prava su atrakcija. Posjetitelji plaćaju kako bi ih gledali i fotografirali poput životinja u zoološkom vrtu iako se radi tek o običnim ljudima s neobičnim običajima

Pripadnici plemena Padaung žive u malom selu na Tajlandu, gdje ih je tajlandska vlada smjestila, ali im nije dala nikakve dokumente, tako da ne smiju napustiti selo ili bolje rečeno rezervat.

Težak život pripadnika ovog plemena koji već sto godina žive kao izbjeglice, obilježila je tradicija prstenovanja ženskih vratova, ruku i nogu.

Okivanje teškim bakrenim kolutovima počinje već u dobi od pet godina.

Žene Padaunga prstenje skidaju jednom godišnje i to kako bi se oprale, no suprotno od uvjerenju, one se neće ugušiti i umrijeti ako skinu okove.

Prema jednoj legendi, prstenovanje je počelo kako ih tigar ne bi ugrizao za vrat, dok druga kaže da su željeli sličiti zmaju od kojega i potječu, treća pak kaže da ih je prstenje štitilo od odvođenja u roblje.

No realnost je, na žalost, nešto sasvim drugo i u današnje vrijeme tiče se samo novca.

Turisti plaćaju 100 bata ili 17 kuna ulazak u selo kako bi se fotografirali s ovim 'neobičnim' ljudima i poslije se hvalili kako su posjetili jedno egzotično mjesto.

Pritom ne razmišljaju kolika je to patnja i što sve te žene prolaze kako bi zabavile grupice znatiželjnika.

'Vlada u Bangkoku dala je narodu zemlju i posao. Europljani misle daje to tužno, no ovaj narod već više od 800 godina gaji ovu tradiciju ' rekao je lokalni poduzetnik koji na Padaunzima jako dobro zarađuje.

Dokle god ima naivnih turista koji plaćaju ulaznice kako bi ih vidjeli, agonija ovog naroda se produžuje. Ako mislite da pretjerujemo, pokušajte staviti osam kilograma željeza oko svoga vrata i s time živite samo jedan dan.

Više u In Magazinu
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju