Izreka nije bitno što se govori, već tko to izriče može se parafrazirati i kao nije bitno što piše, već tko to iznosi na papir. Ispovijesti poznatih u obliku knjiga nisu ništa novo, no veliku buru reakcija izazvao je komentar uglednog književnog kritičara koji knjigu Vlatke Pokos nazvao dobrom

'Naravno da mi je kritika od tako ozbiljnog kritičara koji zna biti oštar u svojim komentarima užasno veliki kompliment i da sam ugodno iznenađenja' prokomentirala je voditeljica i pjevačica Vlatka Pokos.

'Mnogi naši ugledni pisci pišu znatno slabije od Vlatke Pokos. Zašto je to tako, to nije do mene. Osim toga bolja je od prosjeka akademske književnosti' riječi su kojima je svoju pozitivnu kritiku obrazložio književni kritičar Tomislav Čadež.

Pismenost, iskrenosti i stilska urednost dodatni su plus za njezino autobiografsko djelo. No, on nije jedini koji je u pjevačici prepoznao spisateljski talent jer se s njime složio i pisac Nenad Rizvanović.

Bombastična kritika i povlačenje paralele s hrvatskom klasikom poput Ranka Marinkovića, mnoge je navela da smjesta pročitaju 'Život u raju' kako je autorica nazvala svoj prvijenac.

Dugogodišnja novinarka Nada Mirković priznala je čitanje u dahu, ali nikako ne može progutati pohvalnu recenziju smatrajući kako komentar da samo prevarena i ponižena žena može napisati tako dobru knjigu negira djela nastala iz talenta i umijeća pisanja.

Iako ispovjedna proza, kako se još nazivaju i autobiografije poznatih osoba, često dobiva golemu medijsku pažnju, neki izdavači poput Seida Serdarevića takvu knjigu, unatoč njezinoj tržišnoj vrijednosti, nikada ne bi objavili. Ističe kako su takva djela trenutni fenomen koji se može sagledavati iz sociološkog kuta književnosti.

Biografije zvijezda dodatni su način zarade izdavača i poznatih, a njihovo izlaženje nerijetko prate i provokativne kampanje koje imaju samo jedan zadatak – zaintrigirati potencijalnog čitatelja.

Akademska zajednica tjednima je polemizirala i zbog nagrade koju je Nives Celzijus osvojila za svoju knjigu 'Gola istina'. Dobiveno priznanje svoje temelje nije imalo u književnoj, već isključivo u prodajnoj vrijednosti u kojoj je poznata starleta bila daleko ispred svih ostalih objavljenih izdanja. No, osvojena nagrada 'Kiklop' nikada se nije našla na njezinoj polici.

Iako Vlatka Pokos ističe iskrenost kao jednu od najvećih vrlina svoje knjige, povjesničari umjetnosti ne bi tako lako mogli prihvatiti takav kriterij kao relevantan za vrednovanje djela.

Kakav je uistinu značaj takvih knjiga pokazat će povijest književnosti koja je Mariji Jurić Zagorki u svoje vrijeme smatranu spisateljicom 'trash' romana, pridalo određeni zančaj u povijesti hrvatske književnosti.

'Prilično sam sigurna da ću napisati još jednu knjigu, prije svega što sam pisala o samo posljednjih devet godina mog života' najavila je pjevačica.

Više u Provjerenom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju