Petak 13. je nesretan dan, razbijeno ogledalo znači 7 godina nesreće, a crna mačka koja presiječe put nije dobar znak. Nerijetko i oni najracionalniji kucaju u drveni stol. Provjerite jeste li i koliko praznovjerni!

Većina tih usvojenih rituala danas možda zvuči smiješnim, ali nitko nam ne može jamčiti da se naši potomci neće grohotom smijati zbog onoga u što mi danas vjerujemo.
Emisija Provjereno je provjerila koliko smo uopće praznovjerni!

Ruralni krajevi su oduvijek bili bogati praznovjernim pričama. Starije generacije njima su najsklonije. No ni ona gradska, mlađa populacija, na njih nije imuna.

'Kad dođem u lokal, pazim da ne sjednem na ćošak stola jer kažu da se onda neću udati', rekla je Ana Rendulić.

Zašto sve to radimo? Odakle nam ideja da zbog crne mačke pljujemo po cesti ili da zbog razbijenog zrcala kažemo sreći zbogom na barem sedam godina?

Mnogi sumnjaju, no nitko nije siguran ima li u tome istine. Mnoge baš i ne zanima. Svejedno, nerijetko robujemo navikama, a da ni ne primjećujemo da imaju veze s praznovjerjem. Podsvjesno se valjda nitko ne želi igrati sa srećom!!

'Od pamtivijeka do danas postoji neki mehanizam, bio on kulturološki ili osobni ili podsvjesni postoji u svakom čovjeku da tim nekim malim ritualima zaštiti samoga sebe', rekao je etnolog Luka Šešo.

Praznovjerje se vrti oko borbe dobrog i lošeg, traženja sreće i zaštite od zla, a bez obzira na sve, nikada neće potpuno nestati ili izumrijeti.

Ukoliko mislite da niste praznovjerni sjetite se toga kad vas sljedeći put zasvrbi lijevi dlan, pomislite li na dobitak, potvrdili ste tezu da je praznovjerje ipak postalo dio svakodnevice!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju