Skupina talijanskih matematičara osmislila je jednadžbu koja pokazuje kojom se brzinom danas tračevi šire internetom i društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka

Koliko su tračevi postali sveprisutan dio modernog društva, pokazuju i znanstvene posvete žutim informacijama.

Posljednja takva dogodila se u Italiji gdje je skupina matematičara osmislila jednadžbu koja pokazuje kojom se brzinom tračevi šire internetom.

Istina o seksualnosti Julija Cezara do javnosti je stigla, zahvaljujući Plutarhovim povijesnim knjigama, za - 150 godina

Kao poticaj su im poslužili tračevi o prvim šuškanjima o braku Carle Bruni i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja te sočne SMS poruke izmijenjene između Tigera Woodsa i njegove ljubavnice. Tek je nekoliko sati bilo potrebno da se ove, javnosti zanimljive privatne celebrity priče, putem interneta prošire svijetom.

'Informacije i tračevi šire se poput virusa, nemoguće ih je zaustaviti' potvrdio je voditelj istraživanja Alessandro Panconesi.

Otkrivenu jednadžbu talijanski znanstvenici još nisu testirali na tračevima o slavnim osobama, ali su njezinu pouzdanost dokazali izmišljenom informacijom o odbijenici talijanske vlade da svoj eksperiment financiraju državnim novcem.

'Samo je 17 sati bilo potrebno da se informacija dođe na stranice dnevnih novina, 'Corriere della Sera' dodao je Panconesi. Taj je talijanski medij, u zemlji opsjednutoj slavnima, usporedio brzinu širenja informacija danas s onom u starom Rimu.

>> Žene mogu čuvati tajnu 47 sati

Dok se informacija o nevjeri Tigera Woodsa proširila internetom u roku od pet sati, istina o seksualnosti Julija Cezara do javnosti je, zahvaljujući Plutarhovim povijesnim knjigama, stigla za - 150 godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju