Kultna rečenica „nemam što obući“, dok nam istovremeno ormar puca po šavovima, nadaleko je i naširoko poznata svakoj ženi, ali i muškarcu. Iako nam na prvu izgleda kao da sve što u ormaru posjedujemo ima svoju ulogu, to u većini slučajeva nije tako.

Novonastala situacija natjerala je mnoge da shvate kako detoks nije potreban samo tijelu već i prostoru u kojem žive. Upravo su se zato projekti poput reorganiziranja ormara popeli visoko na ljestvicu prioriteta jer, budimo iskreni, kada ćemo ako ne sada?

Izvadite sve iz ormara i počnite s ispitivanjem

Često mislimo kako je dovoljno proći pogledom po ormaru da bismo znali kojih se komada želimo riješiti, a kojih ne. No realnost je takva da zapravo uopće nismo svjesni što posjedujemo sve dok ne izvadimo sve iz ormara. Kako bismo to riješili, trebali bismo iznijeti po deset komada odjeće odjednom i svaki detaljno proučiti. Je li pohabano, oštećeno, zamrljano, premalo ili jednostavno nezanimljivo? Ako zadovoljava barem jedan uvjet, vrijeme je da se od toga oprostimo. Tu su i oni komadi kojima neprestano dajemo drugu šansu, no ako nas pojedina odjeća ne usrećuje ili se u njoj ne osjećamo dobro, zašto bismo je zadržali?

High street brendovi poput H&M-a iz sezone u sezonu, nude nam brojne trendove. Čemu se onda držati starih stvari koje su izašle iz mode, kada je mnoštvo novih udaljeno svega klik dalje? Iskoristite priliku dok ste kod kuće i prosurfajte online trgovinom kako biste stare i dotrajale komade reciklirali i zamijenili novima i zanimljivima. Neovisno o količini koju naručujete dostava je do daljnjeg besplatna, zato se ne morate brinuti o iznosima koje morate potrošiti.

Ostavite samo onu odjeću koja vam pristaje u ovom trenu

Još uvijek čuvamo traperice koje smo nosili davne 2010. godine kada smo bili mrvicu lakši negoli danas ili haljinicu koja se malo skupila u pranju, no nekoć nam je stajala fantastično? Jedna od najvećih prepreka s kojom se susrećemo kada je u pitanju odjeća jest to što želimo izgledati onako kako smo izgledali nekoć. No sam pogled na tu odjeću čini nas tužnim i nezadovoljnim zbog toga kako izgledamo danas.

Zato nemojmo je se držati kao pijan plota, jer čak i da nam ponovo bude pristajala, velika je šansa da ti komadi više neće biti u modi. Želimo da naša odjeća istakne ono najbolje na nama i podigne nam samopouzdanje, zato se treba riješiti svih prevelikih i premalih komada i napraviti prostor za novu odjeću u kojoj ćemo se osjećati sretno i zadovoljno.

 

Spremite sezonsku robu na vrh ili dno ormara

Mnogi od nas svu odjeću koju posjeduju drže na jednom mjestu – u ormaru. Kratki topići i ljetne haljinice zagušuju naš ormar tijekom zimskih mjeseci, a debele veste i božićni puloveri to čine tijekom ljetnih. Kako bismo tome doskočili te očistili naš ormar od nepotrebnih stvari, svu sezonsku robu trebalo bi spremiti u kutije i staviti na vrh ili dno ormara. Tako ćemo točno znati s kojom robom raspolažemo u određeno vrijeme.

Staro donje rublje koje zauzima mjesto u ladicama

Često za donje rublje izdvajamo najmanje novca, jer čemu na njega trošiti novce kad ga ionako gotovo nitko ne vidi? No to su komadi koje zapravo nosimo svaki dan i zbog toga se troše više nego druga odjeća. Zato nam ne bi smjelo biti teško izdvojiti nekoliko kuna mjesečno kako bismo osvježili svoju kolekciju. Sve ono rublje koje je napuklo, zaprljano ili izblijedjelo potrebno je baciti. H&M u svojoj ponudi ima i bazične komade, a ova situacija gotovo je idealna za lagani online šoping kako bismo nadomjestili one stvari koje su dotrajale. Ne trebamo se bojati ako nam veličina neće odgovarati jer je povrat produljen na 100 dana, tako da ga u svakom trenutku možemo zamijeniti.

Iznošeno ili pak nikad nošeno

Marama čudnog uzorka koju nam je poklonila najdraža teta, majica koju smo nosili toliko puta da više i ne brojimo ili pak haljinica koju smo uhvatili na popustu, no još uvijek stoji u ormaru s etiketom. Samo zato što neki komad odjeće ima sentimentalnu vrijednost ili smo na njega potrošili određenu svotu novca, ne znači da ona treba stajati u ormaru i skupljati prašinu.

Došlo je vrijeme da preširoku majicu s nekadašnjim najdražim bendom, ofucane veste i nikad nošene demode minice umirovite. Prođite svaki komad zasebno i podijelite ih u dvije hrpe. Jednu na koju ćete stavljati odjeću koja je još uvijek nosiva i koju možete nekome pokloniti i drugu koja je spremna za reciklažu. Vreću stare robe inače možete odnijeti u bilo koju poslovnicu H&M-a gdje ćete za nju dobiti 15% popusta na artikl po izboru, no s obzirom na to da su sve poslovnice do daljnjega zatvorene, robu možete spremiti i pričekati do otvaranja trgovina. Više vreća jednako više popusta.

Iako nam ponekad može biti teško otpisati pojedine stvari, jednom kada to učinimo, vrlo brzo ćemo na njih zaboraviti i napraviti mjesta za nove. Ovaj specifični makeover ima i katarzičnu notu jer kada se na njega odlučimo, zasigurno ćemo se osjećati lakšima i sretnijima, a možda ćemo pritom usrećiti još nekoga.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju