Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine fokus je na tome kako izloženost duhanskom dimu utječe na zdravlje pluća.

Slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja “NE DOPUSTITE DA VAM DUHAN ODUZME DAH” (Don’t let tobacco take your breath away).

Cilj je obilježavanja toga dana povećati svijest o negativnom utjecaju duhana na zdravlje ljudi, od nastanka raka do kroničnih bolesti dišnog sustava, te naglasiti temeljnu ulogu pluća na zdravlje i dobrobit svih ljudi.

Svjetski dan nepušenja 2019. usredotočit će se na načine na koje izloženost duhanskom dimu utječe na zdravlje pluća, piše na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a ove godine fokus je na tome kako izloženost duhanskom dimu utječe na zdravlje pluća

Pet je načina na koje puštenje šteti plućima:

1. Rak pluća
Pušenje je glavni uzrok raka pluća, odgovorno je za više od dvije trećine smrti od raka pluća u svijetu. Izloženost duhanskom dimu kod kuće ili na radnom mjestu također povećava rizik od raka pluća.

Prestanak pušenja može smanjiti rizik od raka pluća: nakon 10 godina od prestanka pušenja rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike polovicu od pušača.

2. Kronična bolest dišnog sustava
Pušenje je vodeći uzrok kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), stanja u kojem nakupljanje gnojne sluzi u plućima rezultira bolnim kašljem i bolnim teškoćama disanja. Rizik od razvoja KOPB-a posebno je visok među pojedincima koji počinju pušiti u ranoj dobi jer duhanski dim značajno usporava razvoj pluća. Duhan također pogoršava astmu, koja ograničava aktivnost i doprinosi invalidnosti. Rani prestanak pušenja najučinkovitiji je tretman za usporavanje napredovanja KOPB-a i poboljšanje simptoma astme.

3. Kroz životni vijek
Dojenčad koja je izložena duhanskom dimu, tijekom pušenja roditelja, često doživljava smanjeni rast i funkcioniranje pluća. Mala djeca izložena pasivnom pušenju izložena su riziku od pojave i pogoršanja astme, upale pluća i bronhitisa, te čestih infekcija donjeg dišnog sustava.

Na globalnoj razini, procjenjuje se da 60.000 djece umire prije dobi od 5 godina od infekcija donjih dišnih putova uzrokovanih duhanskim dimom. Oni koji dožive odraslu dob i dalje trpe zdravstvene posljedice izloženosti duhanskom dimu jer česte infekcije donjeg dišnog sustava u ranom djetinjstvu značajno povećavaju rizik od razvoja KOPB-a u odrasloj dobi.

4. Tuberkuloza
Tuberkuloza oštećuje pluća i smanjuje funkciju pluća, što je dodatno pogoršano pušenjem cigareta i drugih duhanskih proizvoda. Oko četvrtine svjetske populacije ima latentnu tuberkulozu, što ih dovodi u rizik od razvoja aktivne bolesti.

Osobama koje puše duže vjerojatnije je da će oboljeti od tuberkuloze. Aktivna tuberkuloza, popraćena štetnim učincima pušenja na zdravlje pluća, značajno povećava rizik od invaliditeta i smrti od respiratornog zatajenja.

Slika nije dostupna Za pušače i bivše pušače: Napitak koji čisti pluća od toksina iz cigareta

5. Zagađenje zraka
Duhanski dim vrlo je opasan oblik onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru: sadrži više od 7000 kemikalija, od kojih je 69 poznato da uzrokuju rak. Iako duhanski dim može biti nevidljiv i bez mirisa, može se zadržati u zraku do pet sati, stavljajući izložene riziku od raka pluća, kroničnih bolesti dišnog sustava i smanjene funkcije pluća.

Najučinkovitija mjera za poboljšanje zdravlja pluća jest smanjenje upotrebe duhana i duhanskih proizvoda te smanjenje izloženosti duhanskom dimu u okolišu. Međutim, znanje javnosti, a posebno među pušačima, o utjecaju pušenja na zdravlje pluća i izloženosti duhanskom dimu u nekim je zemljama nisko.

Unatoč snažnim dokazima o štetnosti pušenja na zdravlje pluća, potencijal kontrole uporabe duhana i duhanskih proizvoda za poboljšanje zdravlja pluća i dalje je podcijenjen, apelira Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kampanja Svjetskog dana nepušenja 2019. podići će svijest o:
- opasnosti od pušenja i izloženosti duhanskog dima iz okoline odnosno opasnostima od pasivnog pušenja
- posebnim opasnostima od pušenja na zdravlje pluća
- smrtnosti i pojavnosti bolesti na globalnoj razini uzrokovanih pušenjem, uključujući kronične bolesti dišnog sustava i rak pluća
- pojavljivanju dokaza o povezanosti pušenja duhana i smrti od tuberkuloze
- implikacijama izloženosti duhanskom dimu iz okoliša odnosno pasivnom pušenju na zdravlje pluća ljudi u različitim dobnim skupinama
- važnosti zdravlja pluća za postizanje ukupnog zdravlja i dobrobiti
- izvodljive aktivnosti i mjere koje ključna publika, uključujući sve građane, javnost i vladu, može poduzeti kako bi se smanjili rizici na zdravlje pluća koje uzrokuje pušenje duhana i duhanskih proizvoda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju