Belgijski ronioci Nicole Volders i Luc Vandevoordt posjetili su podmorje Sudana te ostali zadivljeni onim što su tamo zatekli. Osim prekrasnih koralja, životinjskog i biljnog svijeta, ronioce su na dnu čekale i olupine - prava poslastica za avanturiste.

Nekoliko općenitih informacija o Sudanu

Sudan je država u sjeveroistočnoj Africi, po površini prva na kontinentu. Snažno je obilježen prisutnošću dviju različitih kulturnih tradicija – arapske na sjeveru i afričke na jugu. Unutar svake od njih postoje stotine etničkih, plemenskih i jezičnih skupina što iznimno otežava učinkovitu međusobnu suradnju.

Veći dio zemlje zauzimaju sjeverne pokrajine u kojima se nalazi i većina urbanih središta. Stanovništvo je ondje uglavnom muslimansko, a uz arapski govore se i mnogi domaći jezici.

Na jugu i zapadu stanovništvo pripada tradicionalnim domaćim vjerovanjima ili kršćanstvu. Građanski rat koji se na ovom području vodi s kraćim prekidima od stjecanja neovisnosti 1956. uzrokovao je gospodarsku i demografsku katastrofu. 

Život u Sudanu

Klima u Sudanu je tropska ( na jugu ) i suptropska ( na sjeveru ). Uglavnom razlikujemo dva godišnja doba, ljeto i zimu. Ljeti se temperatura penje i preko 50 ° C, a zimi se zna spustiti i do 0°C. Pogotovo su velike temperaturne razlike između dana i noći, što je uvjetovalo i nastanak Sahare. To se odnosi na kontinentalni dio, dok uz more nema tako velikih oscilacija, ali uslijed visokih temperatura ima puno vlage. Jasno, klima je uvjetovala i način življenja, tako da se u Sudanu ne grade neboderi u urbanim sredinama. Kuće su prostrane. Stanovi imaju puno otvora – prozora i balkonskih vrata koji obično vode na velike terase kako bi se dobilo što bolje strujanje zraka. No, u zadnje vrijeme život se odvija u zatvorenom prostoru s klima uređajima.

O Sudanu bi se još štošta moglo napisati radi njegova bogatstva i raznolikosti. Oni koji su ga posjetili znaju kakvim bogatstvom raspolaže, a oni koji ga nisu imali prilike vidjeti neka uživaju u priloženim fotografijama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju