Da u životu možete otići na samo jedno putovanje, s Meksikom ne biste pogriješili. Obilje raznolikosti, prirodne ljepote, drevne legende o mudrim Majama i Aztecima koje slušate na piramidi Maga, Sunca ili Mjesec, promijenit će život svakome tko ih doživi...

Otputujte u Meksiko u aranžmanu Generalturista i osvojite prštavi Ciudad de Mexico, bučnu i šarenu metropolu: popijte tequilu na glavnom trgu Zocalo, poklonite se u najvećoj katedrali na kontinentu, ali i u Bazilici Gospe od Guadalupe (najznačajnijem mjestu hodočašća čitave Latinske Amerike), te pogledajte zidne murale Diega Rivere u Nacionalnoj palači. Impresionirat će vas i Templo Mayor, ruševine nekad glavnog hrama Azteka, kao i glavna gradska avenija duga 8 kilometara, Paseo de la Reforma.

Razgledajte Grad Bogova: tu je 4 kilometra duga Avenija mrtvih koja je drevni astečki grad dijelila u dva dijela


Posebno se pripremite za ljepotu i iznenađenja koja pruža posjet arheološkoj zoni Teotihuacan te razgledavanje Grada Bogova: tu je 4 kilometra duga Avenija mrtvih koja je drevni astečki grad dijelila u dva dijela, zatim piramida Mjeseca te Hram Quetzalcoatla. Upravo je ovdje nastao mit o „Pernatoj zmiji“ koja je, uz jaguara, bila sveta životinja Indijancima.


Nakon što se nauživate u glavnom gradu, prepustite se šarmu manjih gradića: zadivit će vas Pueble, čija je povijesna jezgra dio Unescove svjetske baštine, a sam grad se smatra jednim od najimpresivinijih kolonijalnih gradova s više od 70 crkvi, te tisuću drugih kolonijalnih građevina koje sadrže čuvene rukom oslikane pločice (azulejos).


Grad je poznat i po svojoj specifičnoj kuhinji koja se imitira diljem Meksika – oduševit će vas mole poblano (začinjeni umak od čokolade koji se poslužuje preko piletine ili puretine).

Jednako čudesan je i grad Veracruz, u čijem je središtu čuvena Plaza de Armas, a jedno od impresivnijih iskustava za posjeta Meksiku bit će vožnja brodom prekrasnim jezerom Catemaco te posjet Otoku majmuna.

Jedno od impresivnijih iskustava za posjeta Meksiku bit će vožnja brodom prekrasnim jezerom Catemaco te posjet Otoku majmuna


Naravno, Generalturistov program obuhvaća i posjet čuvenoj Villahermosi, te odlazak u La Venta Museum Park (5 kilometara od Villahermose) gdje se nalaze ostaci ranohispanskog grada La Venta: tamo su kameni prikazi majmuna, jaguara, svećenika, staraca i vladara, te nevjerojatne kamene glave teke nekoliko tona.

Do danas nije poznato kako su spomenici dospjeli ovdje, ali se pretpostavlja da su ostavština naroda Olmeca koji je naseljavao Tabasco prije tri tisuće godina. Bogata ruta otkrivanja ove čudesne zemlje vodi dalje u Palenque gdje su, skrivene u tropskoj vegetaciji, ruševine jednog od najljepših ritualnih mjesta majanske kulture.

Tamo vrijedi razgledati Palaču i Hram Sunca te Hram zapisa. Palenque je doživio najveći procvat između 600 i 700 godine pr.Kr., a najljepše su građevine podignute za vrijeme vladavine dinastije koju su sačinjavali kraljevi i kraljice.


Pretpostavlja se da se kraljevstvo raspalo kada su ljudi prestali vjerovati u svoje bogove i vladare. Jednako osebujan je i Campeche, a posebno će vas se dojmiti razgled arheoloških nalazišta, veličanstvenog majanskog grada s golemim piramidama (dio Unescove svjetske baštine).

Na jeziku Maya Uxmal znači «građen tri puta», međutim arheolozi su ustanovili da je građen u čak pet faza. Prema legendi, najveća je Piramida čarobnjaka, koja je sagrađena za samo jednu noć, a gradio ju je sin vještice koja se izlegla iz jajeta. Potom, posjet arheološkom nalazištu KABAH (oko 24 km od Uxmala), nalazištu kulture Maya u tzv. Puuc regiji, gdje se nalazi fascinirajuća Palača maski, čije pročelje ukrašava oko 250 mozaičkih maski s likom boga kiše Chac.


Naravno, Generalturistova tura vodi dalje, do meksičkog svjetskog čuda – tj. Chichen Itze, najvećeg i vjerojatno najznačajnijeg arheološkog nalazišta Yucatana, središta drevne kulture Maya.

Svakoga očara razgled najljepšeg arheološkog nalazišta iz majanskog doba u Meksiku (dio Unescove svjetske baštine): HRAM KUKULKÁN (korišten u religiozne svrhe), OPSERVATORIJ (Maye su bili izvrsni astronomi), HRAM RATNIKA, TRON CRVENOG JAGUARA. A nakon razgleda, zabava: Cancun je stvoren za ljenčanje na plaži, kupanje I sunčanje. Kako bi se, ipak, u Zagreb vratili odmoreni I obogaćeni, užicima I znanjem.

Sve informacije na generalturist.com ili besplatni telefon 088-55-77.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju