Iako vam izgleda poput prosječne šalice kave, bogate tamne boje, bogate arome, iza kave Monserrate, stoji priča o borbi i riskiranju, inovaciji i domišljatosti i jednom jedinstvenom okusu.

Monserrate je zabačeno kolumbijsko selo na 1,700 metara u Andama, jednom od rijetkih mjesta u Kolumbiji gdje pada snijeg. Mjestašce je to gdje živi oko 2000 ljudi, a godinama je bilo poznato po proizvodnji kokainskog lišća.

A sve se promijenio prije nekoliko godina kada su se uključili u program koji sponzorira kolumbijska vlada, i u kojem se uzgoj koke zamijenio uzgojem kave. Iako je početak bio malo klimav, danas farmeri sade kavu koja je postala pravi hit u američkoj industriji kave. Uvoznici dolaze iz svih dijelova svijeta kako bi okusili kavu, koja je nadaleko poznata po svojoj izuzetnoj aromi.

Profesionalan kušač kave, Hector Balsero, iako živi u Bogoti, u ova je područja stigao kako bi kušao kavu ovog jedinstvenog okusa. Kaže kako nije tako jednostavno napraviti kavu koja bi zadovoljila istančana nepca.

- To je više umjetnost nego posao, umjetnost koja se temelji na tehnologiji, ali je poput slikanja, možeš naučiti slikara kako da slika i da miješa boje, ali ostalo dolazi iz njega. A kušanje je samo po sebi osjetljivo, posebno kušanje kave, dodaje Hector Balsero.

Za farmere koji žive u Monserratu, dobra reputacija njihove kave, donijela je novi život u njihovo selo. Prije godina proizvodnje kokaina, zajednica je bila desetljećima poznata po uzgoju kave, čijoj su se proizvodnji nedavno vratili.

Kavu je zamijenila uzgojem supstance za proizvodnju kokaina zbog raspada međunarodnog proizvodnog pakta kave 1989. godine, zbog El Nina i nametnika koji su uništili njihove usjeve kave.

Po riječima nacionalne federacije proizvođača kave, regije koje sudjeluju u ovom programu povećale su i svoj izvoz. Tako su 2002. godine prodali 200 000 vreća od 60 kilograma, a predviđaju da će ove godine prodati oko milijun vreća, u SAD-u, Japanu i Europi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju