Novinarka Nove TV Marina Knežević tvrdi kako se nigdje ne može opustiti kao na Lošinju, otoku koji ima jednak broj sunčanih dana kao primjerice Palermo. Ovdje limuni uspijevaju tijekom cijele godine, a kadulja, smilje, agave i eukaliptusi najbolji su dokaz blage otočne klime

Nazivaju ga miomirisnim zelenim otokom i pravom opuštajućom oazom za sve nas koji mnogo radimo i često smo pod stresom. Lošinj je jedan od naših najsunčanijih otoka s jednakim brojem sunčanih sati kao Palermo. 

Limuni ovdje uspijevaju tijekom cijele godine. Kadulja, smilje, stoljetni borovi, agave, eukaliptusi i mnoge egzotične biljke koje su lošinjski pomorci donosili sa svojih putovanja po bijelom svijetu, najbolji su dokaz blage otočne klime. Otoci Cres i Lošinj zajedno imaju više biljnih vrsta nego britansko otočje! 

Meni je Lošinj divan u svako doba godine (možda sam malo pristrana, ali to je razumljivo :o))), no mnogi kažu da je najljepši u ranu jesen i proljeće. Opuštajuće šetnje najbolji su način da izbacite svu negativnu energiju, a izbor je velik. Čak 130 kilometara šetnica podijeljeno je u tri kategorije, ovisno o težini. 

Svakako posjetite Miomirisni otočki vrt u kojem možete prileći ispod maslina i uživati u mirisima 250 biljaka. Svaki mjesec na otoku posvećen je drugoj biljci


Svatko može izabrati po svom guštu i nikako ne zaboravite ponijeti fotoaparat! Kad god odem doma, vratim se s barem 200 novih fotki! Prošetajte park-šumom Čikat, gdje možete vidjeti nekoliko prekrasnih villa iz doba Austro-Ugarske. Meni je najljepša Villa Carolina. 

Svakako posjetite Miomirisni otočki vrt u kojem možete prileći ispod maslina i uživati u opojnim mirisima 250 biljaka. Svaki mjesec na otoku posvećen je drugim biljkama. 

U Miomirisnom vrtu možete kušati proizvode od autohtonih biljaka. Preporučujem liker mirto (od mirte) i limoncelo. 

Zbog iznimne čistoće mora, Lošinj je i otok dupina, ima ih oko 120. Ako želite saznati više o njima, posjetite Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet u Velom Lošinju. Zanimljivo je da na Cresu i Lošinju nema zmija otrovnica. Znanstvenici ne znaju objasniti ovu pojavu, ali legenda kaže da ih je s otoka potjerao sveti Gaudencije. 

Svi koji imaju problema s dišnim organima (astma, bronhitis, alergije) čuli su za Veli i Mali Lošinj. Još 1892. godine Ministarstvo zdravstva Austro-Ugarske Monarhije oba je grada zbog blage klime proglasilo klimatskim lječilištima. Magla, a posebno snijeg, ovdje su vrlo rijetke pojave, temperature i vlažnost umjereni i stabilni, a mnogo je sunčanih dana bez vjetra. 

Iako mnogi zaobilaze otoke jer misle da je do njih komplicirano i skupo doći – to, bar u slučaju Lošinja, nije točno. Najbolji i najbrži put je ići preko Krka, pa na trajektnu liniju Valbiska – Merag. 

Mostarina je 30 kuna i plaćate je samo kod dolaska, na odlasku - ne se se plaća ništa. Cijena trajekta je oko 90 kuna za automobil i još 15 kuna po osobi. Svi koji autocestu smatraju dosadnom, na putu do Lošinja uživat će po serpentinama otoka Cresa. Put od primjerice Zagreba do Lošinja traje oko četiri i pol sata. 

Ako ste ljubitelj pravog odmora i želite napuniti baterije, onda je Lošinj pravi izbor za vas! Vjerujte, znam iz iskustva!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju