Nedjeljni The New York Times, u rubrici Novo odredište svog tjednog turističkog priloga 'Travel', američkoj publici preporuča Zadar, ističući njegovo tisućljetno kulturno naslijeđe, blizinu brojnih otoka i pet nacionalnih parkova, te laku dostupnost iz brojnih europskih zračnih luka.

"Zadar je po rangu možda jedna od najpotcjenjenijih destinacija u Hrvatskoj - taj grad iz rimskog doba na sjeveru dalmatinske obale, gdje je ne-euro ekonomija blaža prema dolaru - ima mladenački žar, bogato arhitektonsko naslijeđe i lak pristup s različitih točaka u Europi, zahvaljujući aviokompanijama kao što su Ryanair, SkyEurope ili Germanwings", piše NY Times.

Postoje deseci obližnjih otoka za istraživanje, a vožnja od sat vremena ili nešto duže vodi vas do ne manje od pet nacionalnih parkova, gdje ćete naći jezera, vodopade, planine i skrivena područja divljine, navodi list.

NY Times preporuča američkim turistima da nekoliko dana ostanu u Zadru, kako bi upoznali njegova arhitektonska blaga, koja sežu 2.000 godina u prošlost.

Od Foruma, rimskog trga iz 1. prvog stoljeća prije Krista, preko crkve Sv. Donata iz devetog stoljeća, samostana Sv. Marije iz 11. stoljeća, pravoslavne crkve sagrađene na rimskom hramu do katedrale Sv. Anastazije započete u 12. stoljeću, najveće u Dalmaciji.

Rimljani su bili toliko naklonjeni Zadru da su mu dali status "municipija", drugi najveći status među gradovima, piše list navodeći gabarite zadarske povijesne jezgre - Poluotoka - 400x1000 metara, te ističe kako i današnjih oko 75.000 stanovnika u novom, kopnenom, dijelu grada, dijeli iste osjećaje.

Zadrani, piše list, svoj napredni duh temelje na burnoj prošlosti: represivnoj vladavini Venecije, stalnoj prijetnji turskih napada, velikom razaranju u II. svjetskom ratu kad je srušeno 65 posto grada i teškim granatiranjima u Domovinskom ratu 1991-95.

Novinar NY Timesa u svom opširnom prilogu o Zadru, opisuje i svoj posjet gradu u jesen 2007., Kalelargu i druge vedute, renesansnu, baroknu i srednjovjekovnu arhitekturu grada, te svoj susret s gradonačelnikom Živkom Kolegom.

U članku se spominje i otvaranje hotela Bastion s četiri zvjezdice, uređenje luke i kanalizacijskog sustava, koji Zadar treba učiniti jednim od najčišćih europskih gradova na morskoj obali.

Da Zadar nije samo "povijest i kamenje", dokaz su Morske orgulje - kombinacija umjetnosti, muzičke arhitekture i znanstvenog projekta, koji je 2006. osvojio Europsku nagradu za urbane javne prostore, navodi NYT, opisujući i gradsku instalaciju "Pozdrav Suncu" istoga autora, arhitekta Nikole Bašića.

Za smještaj u Zadru, NYT preporučuje Hotel Bastion i Villu Hrešć, a od restorana i barova konobu Skoblar, restoran Foša, Brazil bar, Vrt, Arsenal i pub Maya.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju