Milijuni ljudi svake godine posjete New York. Nažalost, naivni posjetitelji vrlo često svojim ponašanjem, pojavom i zbunjenošću pridonose samo još većem kaosu u gradu koji nikad ne spava.

Zbog svega toga, turisti su najpreziranija grupa u gradu koji voli osuđivati ljude. Stoga, donosimo par savjeta kako biste se što bolje snašli u ovoj veličanstvenoj metropoli.

Vožnja:
Nemojte voziti ako ne trebate. Javni prijevoz ovdje je sasvim funkcionalan.

Naručivanje hrane i pića: Provjerite cijelu svoju narudžbu prije nego što dođete na blagajnu. Kada vas pitaju što želite recite im to jasno i kratko. Imajte pripremljen novac. Cilj je da obavite narudžbu što brže.

Hodanje: New York je skupo mjesto za život, pa se stoga može reći da ovdje vrijeme jest novac. Zato Newyorčani hodaju brzo.
Nemojte hodati cik cak i kao da ste pijani. Tim ćete sigurno nekoga razljutiti. Također, ako imate djecu nemojte se držati za ruke preko cijelog pločnika.
Prelaženje po sred ulice ne samo da je dozvoljeno već je i poželjno u New Yorku . Da stanovici to ne rade na svakom uglu bile bi nesnosne gužve. No na vama je odgovornost da vas ne pregaze. Premda su većina ulica jednosmjerne, gledajte u oba smjera.
Nemojte stajati u grupama na uglovima ulica, ulazima u podzemnu željeznicu ili pred vratima dućana i hotela. Uglavnom, pazite da nikome ne stojite na putu i sve će biti u redu.

Osobni prostor: Newyorčani imaju svoju definiciju osobnog prostora. Buljenje u nekog na ulici neprihvatljivo je i riskirate da dospijete u neugodne situacije.
Razgovaranje sa stranicima bez osobite svrhe također nije preporučljivo. Nikad ne dirajte nekoga, osim ako baš ne morate. Fizički kontak je dozvoljen samo tijekom gradskih gužvi u autobusima i vlakovima. Pa čak i onda, pokušajte naći milimetar prostora između sebe, svojeg susjeda i svega ostaloga.

Podzemna: Prvo i osnovno, nabavite kartu podzemne na stanici. Besplatne su. Proučite je, i planirajte kamo želite doći. Ako ste u gradu više od tri dana nabavite Metro kartu koja omogućava jednoj osobi neograničenu vožnju podzemnom željeznicom sedam dana od početka korištenja.

Odijevanje: Newyorčani ne nose kratke hlače, a samo djevojke nose sandale, stoga držite se dugih hlača, traperica i tamnih boja.

Ophođenje prema beskućnicima: Postoji velika vjerojatnost da naletite na beskućnika dok boravite u New Yorku. Ignorirajte ih.

Davanje napojnice: U ostatku Amerike napojnica od dolara je sasvim prihvatljiva ali ne i u New Yorku. Ovdje je 18-20% cijene računa standard. Tako npr. ako vam je cijena ručka iznosila 35, ostavite napojnicu od 7. U kafićima, ostavite dolar po piću. U slučaju da to ne učinite morat ćete čekati cijelu vječnost dok vas konobar ne posluži, ako uopće to i učini.
I nikad ne ostavljajte kovanice. To se ovdje ni ne smatra pravim novcem.

Posjeta prijeteljima/rođacima: Ako posjećujete prijatelje ili rođake u New Yorku, ne očekujte od njih da vas zabavljaju cijeli dan. Uglavnom su previše zaposleni da bi organizirali vaš život. I nikad ih ne tražite da idu s vama u obilazak glavnih turističkih atrakcija – skupe su, uvijek je gužva a ionako ih gledaju svaki dan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju