Santorini ili Thira, kako se službeno zove, jedan od najljepših grčkih otoka, prema nekim izvorima ostatak je legendarne Atlantide, a svoj današnji naziv je dobio po Ireni od Soluna, svetici koja je 304. godine poslije Krista na njemu umrla u progonstvu.

Svoj današnji izgled zahvaljuje vulkanskoj erupciji 1650. godine prije Krista, u kojoj je zapadni dio otoka doslovno potonuo u morske dubine.

Hoteli su uglavnom smješteni na istočnoj strani otoka, u Kamariju, dok je na zapadnoj strani gradić Thira, koji očarava svjetski poznatim plavo-bijelim izgledom i veličanstvenim pogledom.

Tu je i slikovito selo Oia, okarakterizirano kao najljepše turističko selo na svijetu.

Glavno mjesto otoka je Fira i nalazi se na rubu kaldere (tako se zove ova strma obala Santorinija).

U glavnom gradu Thiri, među fascinantnim vrhuncima kratera svoju "kućicu" je sagradio i slavni glazbenik David Bowie, a svoj scenarij pronašli filmski hitovi Big Blue i Tomb Rider.

Najljepše grčke freske potječu upravo iz nedavno otkrivenoga nalazišta u Akrotiriju, koje možete vidjeti u Nacionalnom arheološkom muzeju.

Santorini predstavlja skupinu pet otoka: glavni otok je Thera, slijede Therasia, Aspronisi, Palea Kameni te nenaseljeni otok Nea kameni (otočići Nea i Palia Kameni su vulkanski aktivni).

Na ovo prekrasno mjesto možete otputovati za već 2600 kuna. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju