Novinarka Nove TV Tatjana Krajač već godinama ljetuje na Visu. Uvijek iznova, svake godine s još većim društvom, Tatjana otkrije neke nove uvale, seoska domaćinstva, neko novo vino ili se vraća na poznata mjesta kako bi ponovno osjetila miris paštafažola, a dan poslije bijelu ili plavu ribu ispečenu na mirisnim gradelama...


'Što kaže Carolina?' uobičajeno je pitanje vlasniku seoskog somaćinstva 'Pol Murvu, jer da...riječ je Carolini od Monaka koja svake godine, barem jednom, uživa u viškoj pogači, svježe ulovljenoj ribi, domaćem povrću, poznatoj rakiji rogačici, viškoj vugavi...

Podseljanski Golub

U mjestu sa svega desetak stanovnika preko godine ljeti je jako živo. Gospa od Veloga sela slavi se 15. kolovoza, no i bez vjernika Podselje ljeti živi kroz raseljene suseljane. Ima ih svuda po Europi, Americi i dalekoj Australiji.
Vraćaju se svako ljeto s djecom i unucima. Igraju na balote jedu 'paštafažol na brujet'. Naprosto uživaju. 
Turistima nude jedan od najugodnijih restorana - Podseljski Golub. Desetak vrsti domaćih Viških rakija, samo su uvod. Peka s domaćim kruhom i pogačom, riba bijela i plava po izboru spremaju se gostima na očigled. Kao i riba meso svježe i domaće, janjetina, stakeovi, teletina ispod peke... 


Villa Kaliopa 

Intima među palmama, posluga mlada i vrhunska, svi su spremni na minimalno četiri jezika objasniti što se nudi od ribe, mesa, vina. Specjalitet krem juha od škampa, naravno ne zamrznutih kozica već pravih škampa. Riba za prste oblizati desert po izboru i na račun kuće za svakog gosta domaći prošek. 

'Val' s Kuta

Želite li pogled na more, dobru spizu u dijelu visa zvanom Kut tu je restaurant Val. Usluga odlična, a hrana domaće ukusna.
Nema pomes fritesa pljeskavica i čevapa domaći mladi krumpir, blitva, fažolete ako su rodile i nezaobilazne viške pome.


Stončica No1

Ili pak u Stončici gdje na prekrasnoj pješčanoj plaži u malom raju u hladovini uživate u piću. Jednostavno, a preslatko napravljeno ispod tamarisa s običnim panjevima i klupama. Gledate razigrane piciginaše ili nadobudne odbojkaše na pjesku i uživate u čaši domaćega vina ili hladnom pivu. 

Nisu stari Grci bili ludi 

Ovaj mali raj Otok Vis naseljen je još u pretpovijesno doba. Prvi su stanovnici bili grci. Ostavili su terme starovjekovnog naselje Issa. 
Otok je mjenjao Vladare i svatko je nešto ostavio. Francuzi, Mleci, pa Englezi. Njihova takozvana 'Fortica' još uvijek se drži. Iako njezin potencijal propada iz godine u godinu jer ulaganja nema.
Nakon pada Napoleona na Vis dolaze Habzburgovci. Raspadom Austro-Ugarske, Vis potpada pod talijansku okupaciju. Vis je, kažu mještani bio okupiran do '90.ih. No nikada nije bio u rukama Njemaca. Od 43. otokom su vladali partizani. 

Višani se i danas se hvale savezničkom vojnom zračnom lukom. 'Aerodrom pod vinogradima' kažu. Da zatreba - ispod vinograda još uvijek je pista iskoristiva za polijetanja. Apsolutno neturistički orjentiran otok od '92. kada je vojska napustila Vis napravio je čudo. 

No neka ostane raj za šmekere i one koji ga znaju cijeniti, a zadrže li prilično visoke cijene – na najboljem su putu.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju