Danas se na tržištu može naći stotine različitih grudnjaka – od sportskih modela koji su konstruirani za izdržavanje najvećih fizičkih napora do delikatnih komada ukrašenih draguljima koji postižu cijenu od 2 milijuna američkih dolara, a mogu se vidjeti na Victorijinim anđelicama.

Galerija Povijest modernog grudnjaka - 6 Povijest modernog grudnjaka - 10 Povijest modernog grudnjaka - 7 +6 Skupcjeni grudnjak optočen dragim kamenjem Victoria's Secreta

No prije nešto više od stotinu godina žene su isključivo nosile korzete. Dakako, bila je riječ o neudobnim modelima koji su se zabijali u rebra i onemogućavali ženama da normalno dišu.

Njujorška debitantica Mary Phelps Jacob potjecala je iz bogate obitelji, zbog čega je često morala odlaziti na zabave. Imala je veliko poprsje koje je patilo u korzetu, a nije joj se ni svidjelo kako isti proviruje ispod raskošnih balskih haljina.

"Prekipjelo“ joj je jedne večeri tijekom 1910. godine. Dok se oblačila za zabavu odlučila je odbaciti korzet. Uz pomoć služavke sašila je prvi moderni grudnjak od dva rupčića i ružičaste vrpce koji joj je omogućavao da lakše diše i slobodnije se kreće.

Sve su je djevojke na balu pitale u čemu je njezina tajna. Upravo tada shvatila je kako je svijetu potrebno novo i moderno rješenje. Počela je raditi na konstrukciji prvog modernog grudnjaka koji je imao naramenice i kratku potporu na predjelu leđa, te razdvajao grudi na prirodniji način.

Povijest modernog grudnjaka - 3 Grudnjak u pedesetim godinama prošlog stoljeća (Foto: Profimedia.hr / Getty Images)

Zahtjev za patent takav grudnjak podnijela je 12. veljače 1914., a 3. studenog on joj je odobren. Iako je Američki patentni ured nekoliko desetljeći ranije odobrio nekoliko zahtjeva za moderne grudnjake upravo je njezin dizajn popularizirao ovaj komad intimnog rublja.

Moderni grudnjak postao je popularan tijekom I. svjetskog rata jer je zahtijevao mnogo manje metalnih žica od korzeta. Metal se u to vrijeme štedio te upotrebljavao isključivo za proizvodnju oružja.

Novi grudnjak olakšao je život i muškarcima, koji više nisu trebali pomagati ženama pri odijevanju, ali i svlačenju.

No Mary od toga nije profitirala jer je patent prodala tvrtki The Warner Brothers Corset. Umjesto toga s drugim suprugom Harryjem Crosbyjem pokrenula je izdavačku kuću Black Sun Press koja je bila zaslužna za izdavanje prvih romana novih autora kao što su bili Ernest Hemingway, Henry Miller, Charles Bukowski i drugi slavni književnici.

U kasnijim godinama s ponosom je napisala: Sumnjam da će grudnjak zauzeti tako važno mjesto u povijesti kao parni broda, ali da – izumila sam ga.

Kako se mijenjao izgled grudnjaka kroz desetljeća, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Povijest modernog grudnjaka - 8 Skupcjeni grudnjak optočen dragim kamenjem Victoria's Secreta Foto: Profimedia.hr / Getty Images

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju