U vašoj mikrovalnoj pećnici vlada pravi mali kaos zbog tvrdokornih masnoća i nakupljenih ostataka hrane? Ne brinite, lako ćete ih se riješiti uz pomoć vjernog pomagača u čišćenju kuhinje – bijelog octa

Za najbolje i najbrže čišćenje mikrovalne trebat će vam:

- 1.5 dcl bijelog octa
- 1.5 dcl vode
- posuda prigodna za zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici
- čačkalica, drveni štapić ili drvena žlica

Tvrdokornih masnoća i nakupljenih ostataka hrane u mikrovalnoj pećnici možete se riješiti uz pomoć bijelog octa.

U posudu ubacite vodu, ocat i čačkalicu (ili neki drugi od navedenih predmeta). Stavite posudu u mikrovalnu i stavite na zagrijavanje 3 minute. Nakon toga obavezno ostavite posudu da stoji u mikrovalnoj 10 minuta. Nakon toga pažljivo izvadite s rukavicama jer će posuda biti vruća.

Zatim uzmite kuhinjsku krpu i prionite čišćenju. Masnoće i ostaci hrane će omekšati i zato ćete ih lako odstraniti.

VAŽNO UPOZORENJE: Tekućine kod zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici mogu biti jako nestabilne. Točnije, može doći do 'superzagrijavanja' jer tekućina velikom brzinom dostiže temperaturu višu od uobičajene točke vrenja.

Tada zbog brzine zagrijavanja ne dolazi do stvaranja vodene pare i diranje posude koja se grijala u mikrovalnoj može uzrokovati 'eksploziju' tekućine. Kako se to ne bi dogodilo prije zagrijavanja u tekućinu se ubacuje čačkalica, drvenu žlicu ili drveni štapić koji će spriječiti formiranje 'eruptivnih' balončića tekućine, a nakon zagrijavanja tekućina miruje u pećnici.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju