Pravilan razvoj bebe, odnosno djeteta svakom je roditelju na prvom mjestu. Znamo da djetetovu što boljem motoričkom razvoju možemo pridonijeti i tako da ga potičemo da pravilno sjedi, odnosno da ne sjedi u određenim položajima koji mogu škoditi njegovu razvoju. Jedna poza u kojoj djeca vrlo često sjede može biti naročito štetna, tvrde stručnjaci

Razvoj djeteta sastoji se od raznih faktora, a jedan od njih je i pravilno sjedenje. Obraćati pažnju na to kako vaše dijete sjedi i važnije je nego što ste možda mislili.

Naime, stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center došli su do zaključka da popularna dječja sjedilačka poza na podu u kojoj dijete svaku nogu drži s jedne strane tijela sa savinutim koljenima čineći s nogama oblik slova W može štetiti kasnijem razvoju djeteta.

Stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center upozoravaju da popularna dječja sjedilačka poza u kojoj dijete nogama čini oblik slova W može štetiti razvoju djeteta

Kod djece koja sjede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tijela i ravnoteže potrebnih za određene motoričke vještine poput skakanja i trčanja.

Također, može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sjedenje u ovom položaju može rezultirati i time da su nožni prsti uvijek okrenuti prema unutra.

Dakle, vrlo je bitno da roditelji potiču svoju djecu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima kao što je sjedenje prekriženih nogu, sjedenje na boku ili sjedenje na podu tako da su noge ispružene ispred djeteta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju