Manipulatori žele upravljati drugom osobom i tako doći do vlastitog cilja. Kada počnete često preispitivati svoje misli, osjećaje i uvjerenja, manipulatori tada imaju moć vladati svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vrijeme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolirati svoje "žrtve" i narušiti im samopouzdanje.

 

1. Nisi me razumjela.

Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namjerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumjeli što je htio reći. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i vjerujete.

Neki ljudi su vješti manipulatori. Koriste riječi kako bi upravljali drugom osobom i tako došli do vlastitog cilja.

2. Previše dramatiziraš.

Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu ''Reagiraš pretjerano''. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizira, onemogućuje vam da izrazite vlastite emocije i da kažete ono što mislite.

Kad god budete htjeli podijeliti neki svoj problem, reći će vam da pretjerujete.

Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite izbjeći sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom. Pročitajte i 3 dokaza da vama netko manipulira.

3. Trebaš me.

Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Želi da mislite kako bez njega ne možete funkcionirati. Ako u to počnete vjerovati, kontrolirat će vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. Ti si…

…ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka.

Ako te izjave manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to vjerovati. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju