Čupava pita s trešnjama
Čupava pita s trešnjama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Čupava pita s trešnjama: Recept za desert koji osvaja ljubitelje voćnih kolača

30-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje takvih slastica, onda morate pripremiti i starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati. Recept za taj desert pronađite u nastavku.

U nastavku možete pronaći recept. 

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Pita s trešnjama - sastojci:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 15 dag maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 manje jaje
  • 5 dag šećera
  • 30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja

Pita s trešnjama - priprema:

  1. Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke, ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku žlicu šećera.
  2. Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice, ubacite ga u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.
  3. Nakon sat vremena izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak i uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto na površini koju ste prethodno posuli brašnom, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite vilicom kako se ne bi dizalo tijekom pečenja. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-ak minuta, sve dok ne dobije lijepu žutu boju.
  4. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Potom kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta, tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.

Dobar tek!

Ako tražite još ideja za slasne pite, jednostavne kolače i kremaste torte inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Inspirirajte se ostalim receptima s trešnjama:

Biskvit s trešnjama Kolač na čaše: Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao Slika nije dostupna Ne može lakše: Recept za omiljen francuski kolač s trešnjama Brownie s trešnjama i sirom (ilustrativna fotografija) Čokolada, trešnje i sir: Recept za fini kolač koji se tako lako priprema Brzi cheesecake u čaši Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta Brownie s trešnjama i sirom (ilustrativna fotografija) Čokolada, trešnje i sir: Recept za fini kolač koji se tako lako priprema Tiramisu s jagodama Tiramisu s jagodama: Brzi recept za proljetnu varijantu omiljenog kolača

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još