Karfiol ili cvjetača povrće je koje spada u porodicu divljeg kupusa. Iznimno je zdrav i sjajan je izvor vitamina C te folne kiseline. Žene ga vole jer se lako priprema – možete ga peći, pohati, napraviti od njega krem juhu ili pire.
Mi vam danas donosimo recept za zapečeni karfiol. Ovo jednostavno i sočno bezmesno jelo može se jesti samostalno, a može biti i prilog.
SASTOJCI ZA ZAPEČENI KARFIOL
1 glavica karfiola
1 jaje
2,5 dl kiselog vrhnja
1 šalica krušnih mrvica
1 žlica ulja
150 g naribanog sira po želji
sol
papar
PRIPREMA:Karfiol iz pećnice je jednostavno i sočno bezmesno jelo.
1. Očistite glavicu karfiola od listova i razdvojite je na manje cvjetove.
2. U prokuhanu vodu stavite razdvojene cvjetove karfiola i kuhajte oko 15 minuta dok ne postanu mekani.
3. Vatrostalnu posudu premažite žlicom ulja i posipajte sa dvije žlice krušnih mrvica.
4. Na krušne mrvice rasporedite cvjetove karfiola.
5. U zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, jaje, sir, ostatak krušnih mrvica i začinite sa soli i paprom po želji.
6. Dobivenu smjesu raspodijelite po cvjetovima karfiola u vatrostalnoj posudi.
7. Jelo zapecite u pećnici na 200 ºC oko 20-25 min.
Dobar tek!