Kad batat i slanutak spojite u jedno jelo, dobijete divan okus, ali i obrok koji će vas dobro zasititi. Slatki batat i hrskavi slanutak protagonisti su ovoga slasnog recepta koji bi mogao već sutra zamirisati iz vaše pećnice.

Iako batat zovemo slatkim krumpirom, bitno je naglasiti da ove dvije namirnice nemaju baš ništa zajedničko, osim što su obje preukusne kad se skuhaju ili ispeku.

Batate poznajemo raznih boja, od narančaste, žute, bijele pa sve do ljubičaste, a jeste li znali da nisu svi batati jednako slatki? Najslađi su narančasti i žuti.

Ova škrobom bogata, visokokvalitetna energetska namirnica, osim što sadrži velike količine vitamina A, B i C, obiluje karotenom i biotinom te je odličan izvor vlakana pa bi se svakako trebala naći češće u našim tanjurima.

Sastojci:

2 komada batata (narančastog)
maslinovo ulje
prstohvat soli

Za prženi slanutak:
250 g kuhanog slanutka
1 žličica slatke dimljene paprike
1 režanj češnjaka ili 1 žličica češnjaka u prahu
2 žlice maslinova ulja
prstohvat soli

Za preljev od jogurta (po želji):
150 g grčkog jogurta
1 žlica limunova soka
1 režanj češnjaka
2-3 grančice svježeg timijana
prstohvat soli

Za posluživanje:
nekoliko grančica svježeg korijandera (može i peršina)

Priprema:

1. Batate dobro operite, posušite i prerežite popola. Svaku polovicu malo premažite maslinovim uljem, složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, malo ih posolite pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite oko 45 minuta.

2. U međuvremenu zagrijte dublju tavu, dodajte 2 žlice maslinova ulja pa ubacite dobro ocijeđeni kuhani slanutak, dodajte žličicu slatke dimljene paprike i sol pa popržite slanutak otprilike 10 minuta uz stalno miješanje. Potom dodajte češnjak i nastavite pržiti još nekoliko minuta.

3. Napravite preljev od jogurta: u zdjelici dobro izmiješajte jogurt, sok od limuna, protisnuti češnjak, sol i timijan. Stavite u hladnjak do posluživanja.

4. Izvadite pečene batate, sredinu izgrebite vilicom (tako da napravite male barkice), dodajte prženi slanutak, sve prelijte s nekoliko žlica preljeva od jogurta i pospite sjeckanim lišćem korijandera ili peršina. Poslužite toplo uz sezonsku salatu.

Jeste li znali da batat spada u namirnice koje uvijek smijete jesti prije spavanja? Batat sadrži kalij, koji opušta mišiće, a ne sadrži masti – ispecite ga u pećnici ili skuhajte na pari, nikako ga nemojte pržiti u ulju.

O slanutku smo već puno pisali. Ipak, otkrijte slanutak na drugačiji način, umjesto da ga stavljate u salatu, upotrijebite ga za dresing koji salatu čine zasitnim obrokom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju