Jednostavna i obična mesna štruca sama je po sebi sočna, fina i rado viđena na stolu, a kakva je tek punjena mesna štruca? Pogledajte recept i saznajte čime smo je napunili...

Kad ne znamo što bismo, vrlo često posegnemo za mljevenim mesom jer mljeveno meso najčešće vole svi ukućani, jela s mljevenim mesom jednostavna su i brzo gotova (osim ako kuhamo pravi talijanski ragù) te ih možemo jesti i topla, i hladna.

Ako mljeveno meso složimo u finu mesnu štrucu, dobijemo i oku vrlo privlačan zalogaj. K tome, mesne su štruce vrlo zahvalne. Sve sastojke sjedinimo, začinimo, oblikujemo i ispečemo – i eto obroka za čitavu obitelj! Jedna je od najpoznatijih punjenih štruca ona s jajima, ali mi smo svoju napunili malo drukčijim sastojcima.

Sastojci:

- 750 g mljevenog mesa (miješanog ili čistog junećeg)
- 3 jaja
- 75 g krušnih mrvica
- 50 g ribanog parmezana ili grane padano
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 žličice soli
- malo svježe mljevenog papra
- na vrh noža muškatnog oraščića

Za punjenje:
- 1 svježa crvena paprika
- 1 svježa žuta paprika
- 1 glavica luka
- 250 g sira gaude (ili sličnog)
- 2 žlice maslinova ulja
- prstohvat soli

Priprema:

1. U dublju posudu stavite meso, dodajte jaja, ribani sir, krušne mrvice, maslinovo ulje, sol, papar i malo muškatnog oraščića i sve dobro izmiješajte (preporučljivo rukama). Prekrijte zdjelu prozirnom folijom pa stavite u hladnjak dok napravite nadjev.

2. Ogulite luk, narežite ga na ploške. Paprike očistite od peteljki, operite pa i njih narežite na tanje trakice. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i luk, luk pirjajte jedno 5 minuta dok malo ne omekša, potom dodajte paprike, malo posolite i nastavite pirjati dodatnih 10-12 minuta dok se paprike malo ne popeku i ne omekšaju. Ugasite vatru i pustite da se povrće ohladi.

3. Sir naribajte na grubi dio ribeža.

4. Izvadite meso pa ga razvaljajte između dva sloja prozirne folije, neka bude debljine oko 1,5 do 2 cm. Po sredini mesa rasporedite nadjev od paprika i luka, pospite sve ribanim sirom (ako ste skroz ohladili nadjev od povrća, možete u njega umiješati sir pa onda tako nadjenuti meso), rubovi neka ostanu prazni. Pomoću folije oblikujte mesnu štrucu pa štrucu prebacite u pleh za pečenje koji ste malo nauljili maslinovim uljem. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 45-50 minuta.

5. Pečenu mesnu štrucu izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi barem 15-20 minuta kako biste ju lijepo mogli narezati.

6. Poslužite uz zdjelu zelene salate.

Kad smo već gore spomenuli talijanski ragù, odnosno nama poznatiji kao umak bolognese, red je da s vama podijelimo i jedini pravi recept za izvorni umak bolognese, koji se kuha nekoliko sati.

A znate li kako napraviti sočnu musaku s mljevenim mesom? Uz pravi recept stvarno lako!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju