Kombinacija finog laganog tijesta s orasima, keksa umočenih u mlijeko i dvije kreme glavni su aduti ovog kolača pod nazivom "trostruki užitak". Kolač je uistinu lako napraviti, treba ga samo dobro ohladiti prije posluživanja kako bi užitak bilo još veći.

Sastojci za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 30 g krušnih mrvica
  • 40 g glatkog brašna

Sastojci za kremu:

  • 8 žumanjaka
  • 300 g šećera
  • 3 pudinga od vanilije (prašak)
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 1 l mlijeka
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 250 g maslaca

Dodatni sastojci:

  • 200 g petit beurre keksa
  • 200 ml mlijeka (za namakanje keksa)
  • mljeveni orasi ili čokolada (za posip tj. glazuru)

Priprema kolača:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke i šećer izmiksajte u čvrsti snijeg. Dodajte mljevene orahe koje ste izmiješali s orasima i krušnim mrvicama pa sve pažljivo izmiješajte. Prebacite smjesu u pleh za pečenje koji ste namazali maslacem i malo pobrašnili (pleh veličine 35x25 cm, može i veći) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 20 minuta.
  2. Pečeni biskvit ohladite. U drugoj posudi pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte prašak za puding i škrobno brašno pa sve dobro izmiksajte.
  3. U veću posudu za kuhanje izlijte mlijeko, dodajte smjesu od jaja, promiješajte i uz stalno miješanje zagrijavajte do vrenja. Kad zavrije, energično miješajte da se ne naprave grudice pa skinite s vatre kad se krema skroz ugustila. Prebacite kremu u drugu posudu, prekrijte je prozirnom folijom i skroz ohladite. Pjenasto izradite maslac pa dodajte hladnoj kremi i sve zajedno izmiksajte.
  4. Kremu podijelite na dva dijela, u jedan dio kreme dodajte otopljenu čokoladu i izmiješajte.
  5. Složite kolač: na pečeni biskvit nanesite žutu kremu od vanilije, preko nje složite petit beurre kekse koje kratko umočite u mlijeko, preko keksa premažite čokoladnu kremu i na kraju sve pospite mljevenim orasima, ribanom čokoladom ili prelijte glazurom. Gotov kolač dobro ohladite u hladnjaku pa ga tek onda režite i poslužite.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju