Mala uskrsna gnjezda napravljena od beze kora i punjena ukusnom kremom od vanilije i vrhnja sa slatkom marelicom na vrhu zaista su prava rapsodija okusa. Katarina Paoletić s bloga Nešto slatko by Katarina donosi nam uskrsnu verziju mini pavlove.
Sastojci za beze gnjezda:
• 6 bjelanjaka
• 220 g šećera u prahu
• 2 vanilini šećera
• 1 žlica alkoholnog octa
Sastojci za kremu:Ukusna i lagana slastica idealna je za Uskrs.
• 6 žutanjaka
• 4 žlice šećera
• 6 žlica oštrog brašna
• 250 ml mlijeka
• 3 vrećice vanilin šećera
• 250 g maslaca
• 250 ml vrhnja za šlag
• kompot od marelica
• jedan paketić preljeva za torte
Priprema beze gnjezda:
1. U zdjeli izmiksajte bjelanjke postepeno im dodavajući šećere.
2. Kada bjelanjci očvrsnu (nakon 10 minuta), dodajte žlicu alkoholnog octa i promiješajte.
3. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu te na lim obložen masnim papirom oblikujte mala gnijezda s rupom.
4. Beze gnijezda sušite u pećnici na 140 stupnjeva, jedan sat, a potom ih pustite u pećnici da se potpuno ohlade.
Priprema kreme:
1. Zagrijte u loncu 200ml mlijeka do vrenja.
2. U posudi pjenasto izmiksajte žutanjke i šećere, pa im dodajte 50ml preostalog mlijeka i brašno.
3. Vrelo mlijeko dodajte u smjesu od žutanjaka i šećera i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
5. Ohladite kremu i u nju dodajte razrađeni maslac sobne temperature i prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
6. Kremom punite gnijezda, te na vrh stavite jednu polovicu marelice.
7. Na marelicu stavite preljev za torte.
Dobar tek!
Uskrsna verzija mini pavlove u obliku gnjezda Foto: @nestoslatko