Iako mnogi misle da se intolerancija na laktozu najčešće pojavljuje kod djece, nerijetko se s njom možemo susresti i kad pređemo 20-u ili u starijoj dobi. Ako se niste spremni odreći miječnih proizvoda, evo kako ih lakše podnositi.

Otprilike 75 posto svjetske populacije nakon rođenja ima smanjenu toleranciju na kravlje mlijeko jer se enzim za razgradnju laktoze (laktaza) iza druge godine smanjeno izlučuje. Statistike se razlikuju od kontinenta do kontinenta, a u Europi je zabilježeno pet posto stanovništva s ozbiljnijim reakcijama na mliječne proizvode.

Nadutost i probavne smetnje samo su neki od pokazatelja da mliječni proizvodi u našem organizmu nisu više poželjni. No ako ste njihov ljubitelj, ne očavajte jer postoje načini kako možete ublažiti intoleranciju na laktozu, kao i njezine simptome, te vratiti ravnotežu iznutra.

Kako provjeriti jeste li intolerantni na laktozu?

Za razliku od alergija na mliječne proizvode gdje imunološki sustav reagira stvaranjem protutijela na proteine u mlijeku, kod intolerancije na laktozu postoji manjak enzima laktaze koji razgrađuje šećer laktozu i kod nje mala količina te određeni mliječni proizvodi ne moraju uzrokovati probleme. No ako primijetite da nakon njihove konzumacije imate probavne smetnje u obliku nadutosti, proljeva ili povraćanja, svakako provjerite radi li se o reakciji na iste.

Prvi korak pri otkrivanju intolerancije na laktozu možete napraviti sami- suzdržite se od konzumacije mliječnih proizvoda oko tri do četiri tjedna kako bi vam se organizam potpuno očistio, a zatim počnite s njihovim postepenim unosom.

U početku konzumirajte malu količinu mlijeka, sira ili vrhnja, pa postepeno povećavajte njihovu količinu, redom, kako bi procijenili koja količina i koja vrsta mliječne namirnice vam škodi. S time ćete ustanoviti do koje granice konzumacije mliječnih proizvoda možete ići.

Kako si možete pomoći?

Kada ustanovite da ste intolerantni na laktozu i koju količinu mliječnih proizvoda eventualno možete unositi na tjednoj bazi, a da vam ne naškode (poželjno da dijagnozu potvrdi i liječnik), poslužite se i s nekoliko 'pomagača' koji vam mogu ublažiti intoleranciju kao i njezine simptome.

1. Dajte prednost fermentiranim mliječnim proizvodima

Pri intoleranciji na laktozu probavne probleme stvara nerazgrađena laktoza koja navlači vodu u crijeva, što povećava pokretljivost (peristaltiku) crijeva i izaziva proljev. Djelovanjem mikroorganizama u debelom crijevu na tu istu nerazgrađenu laktozu, kojima ona služi kao hrana, stvara se povećana količina plinova pa se javljaju i nadutost i vjetrovi.

Mnogi ljudi s intolerancijom na laktozu, međutim, ne reagiraju na fermentirane mliječne proizvode kao što su jogurt, kefir i svježi sir jer oni sadrže vrlo male količine laktoze.

Kefir ili jogurti s aktivnim bakterijama koje pomažu 'razbiti' laktozu u probavnom traktu smanjuju mogućnost nadimanja, te su odličan izvor kalcija, kalija i proteina. Stoga birajte probiotičke jogurte, svježi sir ili čak dozrele sireve više nego mlijeko ili vrhnje.

2. Razmislite o zdravim alternativama mlijeku

Kako biste smanjili unos mliječnih proizvoda mlijeko u kavi, pudingu ili kolačima zamijenite kokosovim, sojinim, bademovim, rižinim ili zobenim mlijekom. Zdravim alternativama možete zamijeniti i maslac; koristite pročišćeni maslac ili Ghee ili pak kokosovo ulje.

3. Probiotici pomažu probaviti laktozu

Probiotici se mogu naći u već spomenutim mliječnim proizvodima kao što su kefir i jogurt, no probiotički pripravci u obliku kapsula, granula, kapi i slično koncentriraniji su i pouzdaniji su izvor ovih korisnih bakterija s poznatim učinkom.

Što su probiotici i kako djeluju?

Osim što su ovakvi probiotički dodaci prehrani i lijekovi poznati kao potporna terapija kada je narušena crijevna mikrobiota, što se obično manifestira proljevima, nadutošću i drugim poremećajima probavnog sustava, oni bi mogli pomoći i kod intolerancije na laktozu. Probiotički dodaci prehrani ili probiotički lijekovi mogu zamijeniti enzim laktazu koji je potreban za razgradnju mliječnog šećera laktoze ako ga vaše tijelo ne proizvodi u dovoljnoj količini. To će vam svakako pomoći probaviti mliječne proizvode i smanjiti probavne probleme.

Posavjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom koji su probiotički dodaci prehrani ili lijekovi najbolji za vas, a možete ih konzumirati prije obroka koji sadrže mliječne proizvode.

4. Pripravak od jabučnog octa može smanjiti intoleranciju na laktozu

Jabučni ocat može pomoći smanjiti intoleranciju na laktozu jer pomaže u probavljanju hrane. Isto tako vrlo je učinkovit pri reguliranju želučane kiseline te blagotvorno djeluje na probavne smetnje koje mogu uzrokovati mliječni proizvodi.

Pripravak napravljen od jedne žlice jabučnog octa pomiješane u čaši vode, možete piti svaki dan barem nekoliko tjedana i ubrzo osjetiti njegova blagotvorna djelovanja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju