Većina nas ima neki problem: emotivni ili financijski, poslovni ili obiteljski, a uzroke uglavnom pronalazimo u drugima, „objektivnim“ okolnostima ili jednostavno lošoj sreći. No uzroci problema najčešće su u nama samima te u našim lošim profesionalnim, osobnim i obiteljskim odnosima

 
Što su konstelacije?

Konstelacije su izuzetno učinkovita terapeutska metoda koja u kratkom vremenu omogućuje dobivanje uvida u srž problema i najsloženijih životnih situacija te u moguća rješenja i odgovore. Konstelacije se koriste u timskom vođenju, psihoterapiji, organizacijskom savjetovanju, superviziji, medijaciji, kazališnoj umjetnosti.
Konstelacije je naziv koji je iskovao Bert Hellinger, njemački psihoterapeut i teolog koji je vrlo rano počeo proučavati i analizirati utjecaj obitelji i obiteljskih odnosa na pojedinca-klijenta s ciljem rješavanja problema istog. Osim službene edukacije koju je stekao klasičnim školovanjem, veliki utjecaj je na njega izvršio šesnaestogodišnji boravak u Južnoj Africi, gdje je djelovao kao katolički svećenik i družio se s plemenom Zulu. Potom se vraća u Europu i odlazi u Ameriku gdje uči izravno od Arthura Janova i proučava Transakcijsku Analizu od Erica Berna.
Kao rezultat svega navedenog Bert Hellinger razvija svoju metodu koju naziva Sistemske konstelacije, a koja počiva na teoriji i praksi da je pojedinac dio obiteljskog sustava i da je cilj sustava da svi njegovi članovi budu zadovoljni i što je najvažnije: prihvaćeni. Ako netko od članova nije prihvaćen ili je odbačen ili se prema njemu ima bilo kakav odnos u ne-pozitivnom smislu, to za posljedicu ima narušavanje ravnoteže sustava. Stvara se napetost čije se posljedice mogu manifestirati kao bolest, odnosno nemogućnost izlječenja, nemogućnost i/ili otežano stvaranje skladnih odnosa u obiteljskom, radnom i inom okruženju i tome slično.
Konstelacije Vam mogu pomoći spoznati, razumjeti i prihvatiti samoga sebe kako bi ostvarili svoje potencijale, uspostavili zdrave odnose te živjeli potpuniji i smisleniji život.

Kako radimo?

Konstelacija se može postaviti u grupi ili individualno, ovisno o osobnom izboru i vrsti problema. Svaki sudionik može odabrati razinu svog sudjelovanja na radionici. Velika većina sudionika radionice doživljava kao izuzetno iskustvo koje im je donijelo pozitivne promjene u fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom životu.
U praktičnom smislu to znači sljedeće: sudionik ima problem i objasni o čemu se radi (dovoljan je šturi opis situacije/problema bez iznošenja osobnih ili „osjetljivih“ podataka).
Na osnovu iznesenog, konstelator prepozna srž problema i predlaže sudioniku da među dobrovoljcima odabere određeni broj osoba od kojih će svatko predstavljati nekoga ili nešto.
Prema svom unutarnjem osjećaju sudionik postavlja dobrovoljce u prostor i potom odlazi na stranu.
Konstelator aktivira konstelaciju u smislu da na osnovu toga kako je sudionik postavio osobe i na osnovu onoga što iste kažu da osjećaju ili misle ili govore, prati konstelaciju i dovodi je do kraja.
Rezultati mogu biti odmah vidljivi, a nekad je ipak potrebno vrijeme da dođe do promjene. Zanimljivo je da se promjene nerijetko dese u neposrednoj okolini (obiteljskoj i radnoj) klijenta i da se stvari počinju „poslagivati kako trebaju“.
Konstelacije možemo nazvati i zadnjim stupom obrane. Njima se klijenti obraćaju kada su iscrpili sva druga poznata sredstva i tehnike. To onda znači da su spremni (zaista spremni) na promjenu, na izlazak iz vlastite komforne zone i nalaženja rješenja za ono što ih tišti.
Nerijetko se desi da sudionik kaže da je čuo za konstelacije pred puno vremena (nekad čak i godinama), ali se nije osjećao spreman da dođe na njih. To je zato što intuitivno znamo da rješenje zahtijeva promjenu na koju nismo uvijek spremni. I to je u redu.

Gdje i kada?

Sljedeće konstelacije imat ćemo u Zagrebu u subotu 20. siječnja od 10 do 18 sati. Radionice održavamo i u Poreču, Puli, Rijeci, Zagrebu, Umagu i Karlovcu, a raspored možete pronaći na http://ciruss.net/radionice/

Pitanja i prijave

Ako imate dodatnih pitanja, ne znate što očekivati, zanima Vas je li ova radionica prikladna za Vas, želite prijaviti na neku od sljedećih radionica ili Vas zanima bilo koja informacija u vezi konstelacijskog rada, obratite nam se na hr.konstelacije@gmail.com ili telefonom na 091 33 66 750 od 18 do 20 sati.
Dodatne informacije i iskustva polaznika možete pronaći i na: http://ciruss.net/

Voditeljica radionice

Ines Lazarević Rukavina rođena je u Rijeci gdje živi i radi.
S konstelacijama se susreće 1996. godine te je od tada u stalnom dodiru s njima kroz rad na sebi i drugima. Tijekom stjecanja akademske naobrazbe, kao magistrice ekonomije, paralelno se educira i školuje za voditeljicu Konstelacija.
U potrazi za odgovorima Konstelacije koristi kao svoje „tajno oruđe“ za dobivanje uvida u skrivena i teško dostupna područja te kao pomoć u osvjetljavanju i integriranju dijelova života kako sebe same, tako i svojih brojnih klijenata, čija su svjedočanstva i iskustva konstelacijskog rada s njom, nepresušni izvor, kako motivacije u bavljenju istim tako i osjećaju beskrajne zahvalnosti: klijentima na njihovom povjerenju, vremenu i radu na sebi, a Konstelacijama kao energetskom oruđu koje joj je darovano za nalaženje rješenja koja su za najviše dobro klijenata i cijelog sustava iz kojeg potiču.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju