Polje maka
Polje maka (Foto: Shutterstock)
Posao & obitelj

Mislili ste da više nema polja maka? Jedan čovjek oživio je tradiciju i počeo proizvoditi ulje

09-04-2025 Piše IN Magazin
komentari

Biljka nježnih cvjetova i moćnih sjemenki – stoljećima je prisutna u narodnoj tradiciji, u kulinarstvu, ali i u prirodnoj medicini. Ulje od maka prepoznatljivo je po blagom orašastom okusu i bogatstvu nutrijenata, a u mnogim krajevima nekada je bilo nezamjenjivo u pripremi hrane, njezi kože i očuvanju zdravlja.

Iako su danas polja maka sve rjeđa, jednako kao i proizvodnja ulja od maka, Robert Kocev poželio je oživjeti tu tradiciju u srcu Skoplja. I dok mnogi u crnim zrncima vide prošlost, on u njima vidi budućnost.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Odrastao sam s makovima, dolazim iz regije Radoviš gdje se mak naveliko uzgajao. Odlučili smo vratiti uzgoj maka u našu regiju. Proizvodnjom proizvoda na bazi maka želimo motivirati poljoprivrednike da se vrate u polja maka i prošire ih, govori Kocev.

Dugotrajna priprema 

Ulje je moguće koristiti u kulinarstvu, kozmetici, za farmaceutske svrhe, a proces izrade vrlo je spor. Od ručne berbe preko sušenja do hladnog cijeđenja.

Ovaj je dibek od nehrđajućeg čelika, govori Kocev dok pokazuje na aparaturu potrebnu za izradu ulja. Unutra se stavi lagano prženi mak kako bi ljuska otvrdnula i kada se sjemenke udare da se oslobodi ulje.

Zašto se mak povezuje s negativnostima? 

Ulje se oslobađa tek nakon sat vremena i spremno je za konzumaciju, a kako kaže Robert – iz neznanja i nedostatka informacija mak se često povezuje i s nekim negativnostima. Naime, mak kao biljka sadrži opijum, no ulje maka nema narkotička svojstva jer se za njegovu izradu koriste samo sjemenke.

Problematičan je dio biljke tobolac ili vanjska ljuska gdje se nalaze alkaliodi od kojih se proizvode narkotička sredstva ili lijekovi u farmaceutskim tvornicama. To država strogo kontrolira, tu nema igranja, objasnio je Robert.

Makovi Makovi (Foto: Living4media)

Odlično za zdravlje 

Sjemenke maka sadrže veliki broj ugljikohidrata i kalcija, što ga čini odličnim izvorom energije. Sportaši ga često konzumiraju u kombinaciji s medom kako bi povećali tjelesnu snagu, a pozitivno djeluje i na zdravlje organizma – podiže imunitet, ima protuupalna svojstva, umiruje i ima regenerativan učinak, odnosno obnavlja oštećena tkiva i stanice u tijelu.

Makovi Makovi (Foto: Living4media)

Cijeli prilog iz In magazina pogledajte u videu. 

Provjerite još zanimljivosti o maku.

Sedam dokaza da je poljsko cvijeće jednako posebno kao i ono iz cvjećarnice Livadno cvijeće Livadno cvijeće +12 Livadno cvijeće Iako korov, mak je prekrasan cvijet koji ima i ljekovita svojstva Makovi Makovi +3 Makovi

 

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još