Iako su danas polja maka sve rjeđa, jednako kao i proizvodnja ulja od maka, Robert Kocev poželio je oživjeti tu tradiciju u srcu Skoplja. I dok mnogi u crnim zrncima vide prošlost, on u njima vidi budućnost.
Odrastao sam s makovima, dolazim iz regije Radoviš gdje se mak naveliko uzgajao. Odlučili smo vratiti uzgoj maka u našu regiju. Proizvodnjom proizvoda na bazi maka želimo motivirati poljoprivrednike da se vrate u polja maka i prošire ih, govori Kocev.
Dugotrajna priprema
Ulje je moguće koristiti u kulinarstvu, kozmetici, za farmaceutske svrhe, a proces izrade vrlo je spor. Od ručne berbe preko sušenja do hladnog cijeđenja.
Ovaj je dibek od nehrđajućeg čelika, govori Kocev dok pokazuje na aparaturu potrebnu za izradu ulja. Unutra se stavi lagano prženi mak kako bi ljuska otvrdnula i kada se sjemenke udare da se oslobodi ulje.
Zašto se mak povezuje s negativnostima?
Ulje se oslobađa tek nakon sat vremena i spremno je za konzumaciju, a kako kaže Robert – iz neznanja i nedostatka informacija mak se često povezuje i s nekim negativnostima. Naime, mak kao biljka sadrži opijum, no ulje maka nema narkotička svojstva jer se za njegovu izradu koriste samo sjemenke.
Problematičan je dio biljke tobolac ili vanjska ljuska gdje se nalaze alkaliodi od kojih se proizvode narkotička sredstva ili lijekovi u farmaceutskim tvornicama. To država strogo kontrolira, tu nema igranja, objasnio je Robert.
Odlično za zdravlje
Sjemenke maka sadrže veliki broj ugljikohidrata i kalcija, što ga čini odličnim izvorom energije. Sportaši ga često konzumiraju u kombinaciji s medom kako bi povećali tjelesnu snagu, a pozitivno djeluje i na zdravlje organizma – podiže imunitet, ima protuupalna svojstva, umiruje i ima regenerativan učinak, odnosno obnavlja oštećena tkiva i stanice u tijelu.
Cijeli prilog iz In magazina pogledajte u videu.
Provjerite još zanimljivosti o maku.
Sedam dokaza da je poljsko cvijeće jednako posebno kao i ono iz cvjećarnice