U borbi protiv jesenskog sivila svakome treba nešto što će podići raspoloženje i popraviti dan. Ponekad je to kava, ponekad kolač, ali najbolja je kombinacija. Donosimo vam tri jednostavna i svima poznata deserta pripremljena na neočekivan način.

Galerija Franck Jubilarna kava Franck Jubilarna kava Franck Jubilarna kava +1 Franck Jubilarna kava

Mi Hrvati smo pravi kavoljupci pa nas većina dan ne može započeti bez šalice omiljenog napitka, zbog toga smo najsretniji kada naiđemo na fenomenalan recept koji sadrži naš najdraži dodatak – kavu.

Svi ćemo se složiti kako je Franckova ''ciglica'' naša najpoznatija kava koju posjeduje gotovo svako kućanstvo i kao takva često se znala naći u receptima naših mama i baka. Ona i danas uživa naše povjerenje jer nas prati generacijama. Baš poput naših najbližih, njen miris postao je dio i naše svakodnevice pa su tako jutarnji rituali ispijanja Franck Jubilarne kave nešto čega se teško odričemo. Tako je ova mirisna kava punog čokoladnog okusa pronašla svoj put i do naše kuhinje.

Cheesecake, Panna Cotta ili klasična čokoladna torta. Svatko ove obožavane slastice radi na svoj način, a mi smo se odlučili na malo drugačije varijante s kavom koje je i dalje jednostavno napraviti, a od kojih će cijela kuća mirisati magično. Ovaj tandem iz snova koji spaja omiljenu slasticu s najdražim napitkom, bit će pravo otkriće za sve istinske ljubitelje kave.

Kako nas malo dijeli od najljepšeg doba u godini, donosimo nekoliko ideja kako nadolazeće blagdane učiniti još slađima uz poznate recepte pripremljene na neočekivani način. Probudite u sebi pravog Masterchefa i baš poput njih, eksperimentirajte sa slasnim jelima u kojima će svi uživati.

Cheesecake od kave s glazurom od čokolade

Sastojci za koru:
350 g Čokoladnih keksa
2 žlice šećera
4 žlice putra otopljenog na sobnoj temperaturi

Sastojci za kremu:
40 grama slatkog vrhnja
2 i 1/2 žlice Franck Jubilarne Original kave
500 g svježeg sira
1 kiselo vrhnje
5 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
Malo soli

Sastojci glazura:
120 g slatkog vrhnja
2 žlice sirupa od javora ili agave
65 g mliječne čokolade

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijusa i lagano namastite donji dio kalupa za tortu.

2. Koru napravite tako da čokoladne kekse razmrvite ručno ili ih stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i prijeđete valjkom preko njih. Potom ih prebacite u zdjelu zajedno sa šećerom i otopljenim putrom. Povežite smjesu, a zatim je jednoliko rasporedite u kalup za tortu i dobro utisnite tako da baza bude čvrsta.

3. U mali lonac stavite slatko vrhnje i pustite ga neka krčka na laganoj vatri. Dodajte Franck Jubilarnu Original kavu i miješajte dok se međusobno ne povežu. Zatim skinite s vatre i pustite da se smjesa ohladi. Ova kraljica među kavama, punog, intenzivnog, čokoladnog okusa odlično će nadopuniti čokoladne okuse iz podloge i glazure.

4. U posudu ubacite ohlađenu smjesu, svježi sir, kiselo vrhnje i šećer i miksajte mikserom dok se dobro ne poveže. U smjesu potom dodajte jedno po jedno jaje, miješajući pjenjačom nakon svakog stavljenog. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i dobro ga pomiješajte sa smjesom.

5. Prelijte smjesu po utisnutoj kori i stavite u pećnicu. Jednom kada je cheesecake u pećnici, smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva. Pecite 1 sat dok cheesecake ne postane malo čvršći, ali ne prečvrst. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite cheesecake još 1 sat u pećnici. Potom ga izvadite iz pećnice i nakon što se ohladi na sobnoj temperaturi, stavite ga u hladnjak na 2 sata.

6. Dok se cheesecake hladi, za to vrijeme napravite glazuru. Zagrijte slatko vrhnje i sirup u lončiću na srednjoj vatri. Razlomite čokoladu i stavite je u posudu. Kada slatko vrhnje dođe do vrenja, prelijte s njime čokoladu i ostavite neka sve odstoji kojih 15 sekundi, a zatim ga izmiješajte dok se ne stopi u jednu smjesu. Izvadite cheesecake iz hladnjaka i prelijte preljev po njemu. Ostavite da se stvrdne prije negoli ga poslužite.



Čokoladna torta bez brašna s kavom

Sastojci:
200 g tamne čokolade
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
5 jaja
100 g šećera
2 žlice Franck Jubilarne Intense kave
1 žličica soli
30 g kakao u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
50 g čokoladnih komadića

Krema:
400 g ricotta sira
2 žlice meda
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa i stavite papir za pečenje u kalup za tortu, a rubove namastite putrom.

2. Otopite čokoladu i maslinovo ulje na laganoj vatri na štednjaku ili ih stavite zajedno u zdjelici u mikrovalnu dok smjesa ne postane glatka. Ostavite sa strane na 5 minuta da se ohlade.

3. Za to vrijeme razdvojite žutanjke od bjelanjaka i u posudu ubacite žutanjke, šećer, kakao u prahu, 2 žlice Franck Jubilarne Intense kave, sol i ekstrakt vanilije te sve to izmiješajte pjenjačom. Intenzivna aroma Franck Jubilarne Intense kave naglasit će i produbiti čokoladni okus ove bogate torte bez brašna.

4. U drugoj posudi istucite bjelanjke s mikserom dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Pola te smjese ubacite u prvu smjesu s čokoladom i lagano povežite žlicom, a ostalo prebacite u drugu smjesu i dodajte komadiće čokolade.

5. Pomiješajte obje smjese dok se lagano ne sjedine i prelijte je u kalup. Rasporedite jednoliko i pecite u pećnici 25-30 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite vani da se malo ohladi 10 minuta.

Priprema kreme:
Ubacite u posudu ricotta sir, med i ekstrakt vanilije te je miksajte na srednjoj do jakoj brzini 2- 3 minute dok smjesa ne postane glatka i kremasta. U slučaju da nije dovoljno slatko, dodajte još malo meda. Kremu poslužite uz komad torte kako bi stvorili savršen balans okusa.



Panna Cotta s kavom

Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
150 ml mlijeka
70 g smeđeg šećera
2 žlice Franck Jubilarne Sensual kave
30 g vanilin šećera
10 g želatine

Preljev:
70 g tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice putra
Malo soli

Priprema:
1. U jednom lončiću na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje, mlijeko, smeđi šećer i vanilin šećer dok ne počne krčkati. Prije negoli zakipi, smjesu uklonite sa štednjaka i dodajte 2 žlice Franck Jubilarne Sensual kave nježnoga okusa i zavodljive arome idealne za ovu ukusnu slasticu.

2. Istovremeno u zasebnoj posudi pomiješajte 3 žlice hladne vode sa želatinom i ostavite sa strane da se digne.

3. Nakon pet do deset minuta umiješajte želatinu u smjesu i na vatri pjenjačom miješajte 2 minute dok se želatina i kava ne stope sa smjesom. Prelijte smjesu u male posudice, no ostavite mjesta za preljev.

Priprema preljeva:
Ulijte slatko vrhnje u mali lončić i pričekajte dok zakipi. Zatim ugasite vatru i dodajte tamnu čokoladu te miješajte dok se čokolada ne otopi i pretvori u glatku smjesu. Potom dodajte putar, vanilin šećer i malo soli. Preljev mora biti sobne temperature u trenutku posluživanja, zato ga je potrebno napraviti 30 minuta prije negoli panna cottu poslužujemo. Kada je sve gotovo, prelijemo ga preko panna cotte.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju