Mi Hrvati smo pravi kavoljupci pa nas većina dan ne može započeti bez šalice omiljenog napitka, zbog toga smo najsretniji kada naiđemo na fenomenalan recept koji sadrži naš najdraži dodatak – kavu.
Svi ćemo se složiti kako je Franckova ''ciglica'' naša najpoznatija kava koju posjeduje gotovo svako kućanstvo i kao takva često se znala naći u receptima naših mama i baka. Ona i danas uživa naše povjerenje jer nas prati generacijama. Baš poput naših najbližih, njen miris postao je dio i naše svakodnevice pa su tako jutarnji rituali ispijanja Franck Jubilarne kave nešto čega se teško odričemo. Tako je ova mirisna kava punog čokoladnog okusa pronašla svoj put i do naše kuhinje.
Cheesecake, Panna Cotta ili klasična čokoladna torta. Svatko ove obožavane slastice radi na svoj način, a mi smo se odlučili na malo drugačije varijante s kavom koje je i dalje jednostavno napraviti, a od kojih će cijela kuća mirisati magično. Ovaj tandem iz snova koji spaja omiljenu slasticu s najdražim napitkom, bit će pravo otkriće za sve istinske ljubitelje kave.
Kako nas malo dijeli od najljepšeg doba u godini, donosimo nekoliko ideja kako nadolazeće blagdane učiniti još slađima uz poznate recepte pripremljene na neočekivani način. Probudite u sebi pravog Masterchefa i baš poput njih, eksperimentirajte sa slasnim jelima u kojima će svi uživati.
Cheesecake od kave s glazurom od čokolade
Sastojci za koru:
350 g Čokoladnih keksa
2 žlice šećera
4 žlice putra otopljenog na sobnoj temperaturi
Sastojci za kremu:
40 grama slatkog vrhnja
2 i 1/2 žlice Franck Jubilarne Original kave
500 g svježeg sira
1 kiselo vrhnje
5 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
Malo soli
Sastojci glazura:
120 g slatkog vrhnja
2 žlice sirupa od javora ili agave
65 g mliječne čokolade
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijusa i lagano namastite donji dio kalupa za tortu.
2. Koru napravite tako da čokoladne kekse razmrvite ručno ili ih stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i prijeđete valjkom preko njih. Potom ih prebacite u zdjelu zajedno sa šećerom i otopljenim putrom. Povežite smjesu, a zatim je jednoliko rasporedite u kalup za tortu i dobro utisnite tako da baza bude čvrsta.
3. U mali lonac stavite slatko vrhnje i pustite ga neka krčka na laganoj vatri. Dodajte Franck Jubilarnu Original kavu i miješajte dok se međusobno ne povežu. Zatim skinite s vatre i pustite da se smjesa ohladi. Ova kraljica među kavama, punog, intenzivnog, čokoladnog okusa odlično će nadopuniti čokoladne okuse iz podloge i glazure.
4. U posudu ubacite ohlađenu smjesu, svježi sir, kiselo vrhnje i šećer i miksajte mikserom dok se dobro ne poveže. U smjesu potom dodajte jedno po jedno jaje, miješajući pjenjačom nakon svakog stavljenog. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i dobro ga pomiješajte sa smjesom.
5. Prelijte smjesu po utisnutoj kori i stavite u pećnicu. Jednom kada je cheesecake u pećnici, smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva. Pecite 1 sat dok cheesecake ne postane malo čvršći, ali ne prečvrst. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite cheesecake još 1 sat u pećnici. Potom ga izvadite iz pećnice i nakon što se ohladi na sobnoj temperaturi, stavite ga u hladnjak na 2 sata.
6. Dok se cheesecake hladi, za to vrijeme napravite glazuru. Zagrijte slatko vrhnje i sirup u lončiću na srednjoj vatri. Razlomite čokoladu i stavite je u posudu. Kada slatko vrhnje dođe do vrenja, prelijte s njime čokoladu i ostavite neka sve odstoji kojih 15 sekundi, a zatim ga izmiješajte dok se ne stopi u jednu smjesu. Izvadite cheesecake iz hladnjaka i prelijte preljev po njemu. Ostavite da se stvrdne prije negoli ga poslužite.
Čokoladna torta bez brašna s kavom
Sastojci:
200 g tamne čokolade
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
5 jaja
100 g šećera
2 žlice Franck Jubilarne Intense kave
1 žličica soli
30 g kakao u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
50 g čokoladnih komadića
Krema:
400 g ricotta sira
2 žlice meda
2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva Celzijusa i stavite papir za pečenje u kalup za tortu, a rubove namastite putrom.
2. Otopite čokoladu i maslinovo ulje na laganoj vatri na štednjaku ili ih stavite zajedno u zdjelici u mikrovalnu dok smjesa ne postane glatka. Ostavite sa strane na 5 minuta da se ohlade.
3. Za to vrijeme razdvojite žutanjke od bjelanjaka i u posudu ubacite žutanjke, šećer, kakao u prahu, 2 žlice Franck Jubilarne Intense kave, sol i ekstrakt vanilije te sve to izmiješajte pjenjačom. Intenzivna aroma Franck Jubilarne Intense kave naglasit će i produbiti čokoladni okus ove bogate torte bez brašna.
4. U drugoj posudi istucite bjelanjke s mikserom dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Pola te smjese ubacite u prvu smjesu s čokoladom i lagano povežite žlicom, a ostalo prebacite u drugu smjesu i dodajte komadiće čokolade.
5. Pomiješajte obje smjese dok se lagano ne sjedine i prelijte je u kalup. Rasporedite jednoliko i pecite u pećnici 25-30 minuta. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite vani da se malo ohladi 10 minuta.
Priprema kreme:
Ubacite u posudu ricotta sir, med i ekstrakt vanilije te je miksajte na srednjoj do jakoj brzini 2- 3 minute dok smjesa ne postane glatka i kremasta. U slučaju da nije dovoljno slatko, dodajte još malo meda. Kremu poslužite uz komad torte kako bi stvorili savršen balans okusa.
Panna Cotta s kavom
Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
150 ml mlijeka
70 g smeđeg šećera
2 žlice Franck Jubilarne Sensual kave
30 g vanilin šećera
10 g želatine
Preljev:
70 g tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
250 ml slatkog vrhnja
2 žlice putra
Malo soli
Priprema:
1. U jednom lončiću na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje, mlijeko, smeđi šećer i vanilin šećer dok ne počne krčkati. Prije negoli zakipi, smjesu uklonite sa štednjaka i dodajte 2 žlice Franck Jubilarne Sensual kave nježnoga okusa i zavodljive arome idealne za ovu ukusnu slasticu.
2. Istovremeno u zasebnoj posudi pomiješajte 3 žlice hladne vode sa želatinom i ostavite sa strane da se digne.
3. Nakon pet do deset minuta umiješajte želatinu u smjesu i na vatri pjenjačom miješajte 2 minute dok se želatina i kava ne stope sa smjesom. Prelijte smjesu u male posudice, no ostavite mjesta za preljev.
Priprema preljeva:
Ulijte slatko vrhnje u mali lončić i pričekajte dok zakipi. Zatim ugasite vatru i dodajte tamnu čokoladu te miješajte dok se čokolada ne otopi i pretvori u glatku smjesu. Potom dodajte putar, vanilin šećer i malo soli. Preljev mora biti sobne temperature u trenutku posluživanja, zato ga je potrebno napraviti 30 minuta prije negoli panna cottu poslužujemo. Kada je sve gotovo, prelijemo ga preko panna cotte.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Franck po najvišim profesionalnim standardima.