Pripreme, pospremanje, kupovina… je li i vas uhvatila blagdanska groznica? Ne prepuštajte se općem kaosu koji dolazi sa svih strana, jer blagdani su za uživanje

Svake godine se trudite ne 'podleći' uobičajenoj predblagdanskoj gužvi, no nekako vas ipak uvijek snađe? Gužva, nervoza i ludilo ne moraju biti sastavan dio blagdanskog razdoblja. Pokušate li materijalnom aspektu blagdana pridati manje pažnje, više ćete uživati u vremenu za opuštanje i druženje s najdražim ljudima – što je puno bliže pravom blagdanskom duhu. Naravno, neke se stvari trebaju obaviti, stoga slijedite naše preporuke za Božić bez stresa!

1. Planirajte unaprijed.

Spontanost je odlična, no kod nekih obveza ili susreta, posebno kod onih koje ovise o drugima, dobro je držati se unaprijed dogovorenog rasporeda. Pokušajte s ovim pristupom – pravovremeno planiranje može imati i oslobađajući učinak. Veća je vjerojatnost da nećete otkazati dogovorenu aktivnost, što će vam kasnije sigurno biti drago, posebno ako se radi o nekome koga zaista želite vidjeti.

2. Što možete danas, ne ostavljajte za sutra.

Ako ste ove godine izjavili kako ćete sve obaviti na vrijeme i izbjeći najveću gužvu, držite se te odluke. Još uvijek imate vremena! Pokušajte obići dućane dok nemate pritisak kupiti sve darove u istom danu. Možda se iznenadite kako ćete brzo sve obaviti – i to zato jer ste našli pravi poklon, a ne zato što je uskoro kraj radnog vremena!

3. Napravite ono što možete.

Ne forsirajte! Svijet neće propasti ako ne uspijete svima pokloniti što ste namjeravali. Nećete stići ispeći baš sve vrste kolača koje ste brižno prikupljali s omiljenih food blogova ili još gore, zagorjeli su vam? Ne težite savršenstvu, posebno ako vas čini napetijim. Napravite ono što možete i ne zaboravite, život postoji i nakon blagdana.

4. Odredite prioritete.

Voljeli biste obići sva obiteljska okupljanja, posjetiti prijatelje koje dugo niste vidjeli, popiti kuhano vino s prijateljima, otići na romantično klizanje, ali i pripremiti božićno druženje kod kuće? Ako nemate dovoljno vremena za sve aktivnosti, budite realni i odredite prioritete. Uživanje kod kuće uz svjetlost lampica, božićne filmove i kolače ponekad je neprocjenjivo i baš ono što nam treba kako bismo napunili baterije u blagdansko vrijeme.

5. Tjelesna aktivnost.

U danima kada se jede obilnije i češće nego inače, ne trebate zdvajati i osjećati grižnju savjesti, jer na taj način umanjujete uživanje. No, ne trebate ići u ekstreme i potpuno 'zastraniti' – baš zato što nesputano uživate u blagdanskim specijalitetima, ne zanemarujte tjelesnu aktivnost. Nekad je i malo duža šetnja baš ono što vam treba kako biste se razgibali i razbistrili glavu. Uostalom, uz redovito kretanje, uživanje u hrani imat će manje negativan utjecaj na zdravlje, ali i na savjest!

Kako god provodili blagdane, u kućnom opuštanju ili kao sveprisutan član raznih okupljanja, ne zaboravite kako je vrijeme ispunjeno lijepim trenutcima zaista vrjednije od blještavih poklona. Skromnost je vrlina, stoga ne osjećajte pritisak da udovoljite svima, jer se najčešće od vas to ni ne očekuje. Sačuvajte vrijeme za sebe i posvetite se ljudima i aktivnostima koje volite, zato i služe blagdani!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju