Kako bi vam vrijeme u našim domovima što brže prolazilo i kako biste uživali u nekim djelima koja su vam nepoznata ili se podsjetili na ona koje ste zaboravili, umjetnici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu ponudit će vam listu svojih prijedloga.

Naime, namjera je novog online projekta našeg središnjeg nacionalnog kazališta da vrijeme koje moramo provoditi izolirano, provodimo zajedno zanimljivo i uzbudljivo.

Stoga će vam umjetnici zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta, kojima je također kao i vama, radni prostor unutar zidova njihovih domova, kroz tjedne otkrivati u čemu oni uživaju, što gledaju, čitaju, slušaju te na koji način provode dane...

Solisti Opere HNK-a u Zagrebu poslali važnu poruku Ostani doma: Solisti Opere HNK-a u Zagrebu važnu poruku pretočili u skladbu

Slika nije dostupna Posjetite Parišku operu: S kauča uživajte u bajkovitom "Labuđem jezeru"

Novi projekt HNK u Zagrebu otvara intendantica Dubravka Vrgoč.

Dubravka Vrgoč završila je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao kazališni kritičar pisala je za "Vjesnik" te surađivala u domaćim i međunarodnim kulturnim časopisima.

Deset godina bila je ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, šest godina predsjednica Europske kazališne konvencije, a od 2014. je intendantica HNK u Zagrebu.

A sad evo njenog izbora:

KNJIGA

Roman Gustava Flauberta "Madame Bovary" iz 1857. godine, remek-djelo realizma koje prikazuje ne samo nesretnu sudbinu žene zatočene u provinciji 19. stoljeća, već i duh cijele epohe.

U ovakvim vremenima kada smo prepadnuti onim što nas ukružuje upravo u klasicima, točnije načinu njihova pripovijedanja, možemo naći neki mir koji nam danas itekako nedostaje.

FILM

"Drvo života" Terrencea Malicka iz 2011. godine, epska obiteljska drama s nadrealnim elementima koja svjedoči o univerzalnim pitanjima na koja nužno ne moramo ili ne možemo naći odgovore.

Kozmička slika koja se potvrđuje u našim osobnim dramama te nudi neki gotovo metafizički izlaz iz nemogućne stvarnosti.

SERIJA

"Fleabag" Phoebe Waller-Bridge
je genijalna serija o svakodnevici glavne glumice, odnosno autorice, u kojoj se ona "spotiče" o razne probleme od onih poslovnih, do obiteljskih i ljubavnih.

Ova "komedija iz našeg susjedstva" nudi niz identifikacijskih prilika, ali i mnoštvo mogućnosti da zaboravimo što se zapravo danas događa u svijetu koji nas okružuje.

GLAZBA

"Perfect Day" ,
jedna od mojih najdražih pjesama ikad. Vraća me u vrijeme kada sam se osjećala upravo onako kako Lou Reed pjeva. Sigurna sam, uskoro će se vratiti to vrijeme.

Dubravka Vrgoč Dubravka Vrgoč (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju