Ledeni napici ili smoothieji se brzo pripravljaju, uskusni su, lijepo izgledaju i zdravi su. Trebali bismo ih svi obožavati, zar ne? No nutricionisti upozoravaju da neke vrste ovih ledenih pića mogu usporiti naše napore da izgubimo kilograme ili održimo tijelo u fit formi


'Ispijanje smoothieja je odličan način da pojačate unos povrća i voća u organizam, osobito ako ste osoba koja inače ne voli jesti ove namirnice,' kaže nutricionistica Andrea Giancoli iz Los Angelesa.

No ovi napici mogu biti izbor velikog broja kalorija i šećera.

'U 800 ml prosječnog smootieja od banane i borovnica, primjerice može se naći petstotinjak kalorija i stotinu grama šećera, što je pet puta više nego u malo čokoladnoj pločici Snickersa,' upozorava američka nutricionistica.

Da bi izbjegli ove skrivene zamke, pri miksanju i biranju smoothieja slijedite ove savjete nutricionista:

Ispijanje smoothieja je odličan način da pojačate unos povrća i voća u organizam, osobito ako ste osoba koja inače ne voli jesti ove namirnice

1. Recite NE sorbetu
Kupovni smoothieji i industrijski napravljeni napici sadrže neku vrstu sorbeta – vrste ledenog milkshakea koji su prepuni šećera i masti. Kremoznu i ledenu teksturu možete dobiti i od manje kaloričnih namirnica poput nemasnog grčkog jogurta i nekoliko kockica leda, pa uvijek birajte ili miksajte takve sastojke.

2. Odaberite pravu porciju

Unaprijed planirajte svoje obroke! Ako želite da vam smoothie zamijeni doručak ili međuoobrok, ograničite količinu popijenog napitka na oko 200 kalorija, a odaberite onaj koji sadrži neku vrstu zdravog proteina poput avokada ili maslaca od orašastih plodova. Na ovaj način bolje ćete se zasititi, i biti skloni manje pojesti u sljedećem obroku.

3. Voće je bolje od voćnog soka

Nutricionisti nemaju ništa protiv umjerenog ispijanja voćnih sokova, ali savjetuju oprez s konzumacijom ovih tekućina. Industrijski proizvedeni voćni sokovi prepuni su šećera, koje povećavaju kaloričnost napitaka ako ih stavljate u svoje smoothieje. Umjesto toga, radije odaberite svježu ljetnu voćku.

4. Nikad dosta povrća
Kad je povrće u pitanju, nutricionisti kažu: 'Nikad nije previše'. U svoj omiljeni smoothie dodajte smoothie od špinata, kelja, krastavaca, mrkvi i drugog zdravog povrća i unaprijedite okus ovog zdravog i osvježavajućeg napitka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju