Quínoa potječe iz Južne Amerike gdje se i danas uzgaja, poglavito u području Perua, Bolivije i Ekvadora.

• 225 g quínoe
• ½ l juhe od povrća
• ½ krastavca
• 1 crveni luk
• 2 avokada
• 250 g cherry rajčice
• 50 g zelenih maslina
• 5 jušnih žlica maslinova ulja
• 3 jušne žlice limunova soka
• 1 sitno sjeckana čili papričica
• 10 g svježeg korijandra, sitno sjeckanog
• morska sol
• crni papar

Kuhajte quínoju 10 – 15 minuta u juhi od povrća, a kad bude gotova, procijedite i ostavite sa strane. Ogulite krastavac, luk i avokado pa ih narežite na kockice. Prepolovite rajčice i odstranite koštice iz maslina pa ih nasjeckajte. Povrće stavite u zdjelicu pa dodajte quínoju i pomiješajte. Potom pripremite umak za salatu od ulja, limunova soka, čilija, korijandra, soli i papra. Umak prelijte preko salate, pomiješajte i poslužite.

JESTE LI ZNALI?

Quínoa potječe iz Južne Amerike gdje se i danas uzgaja, poglavito u području Perua, Bolivije i Ekvadora. Još su je stare Inke svrstavale u red omiljenih, osnovnih prehrambenih namirnica važnih za život. Zato i ne čudi što se uz quínoju danas vežu nazivi kao što su: majka žitarica starih Inka, sveta biljka starih Inka i sl. Quínoa nije prava žitarica, već je riječ o pseudožitarici koja pripada biljnoj porodici štirovki.

ČUDO OD ŽITARICE KOJE NE SADRŽI GLUTEN I OBILUJE BJELANČEVINAMA

Osobita karakteristika svih pseudožitarica njihova je otpornost. Quínoa uspijeva na siromašnim tlima te dobro podnosi visoke vrućine i suhu klimu. Zrno je bogato proteinima i mineralima. Osušena zrna (sjemenke) su sitna (1-3 mm), boje slonovače. Hranjivija je od svih drugih žitarica.

NE SADRŽI GLUTEN NI KOLESTEROL

Quínoa od minerala sadrži: magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink, željezo, mangan, bakar, zatim vitamine: A, B kompleks, C, E te puno dijetalnih vlakana.

Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i smatra se najboljim izvorom biljnih proteina.

PRIPREMA SE JEDNOSTAVNO, KAO I RIŽA

Slično kao i žitarice, quínoa se može jesti sirova ili termički obrađena. Pritom je važno prije svake pripreme jela quínoju prethodno dobro oprati.

Najčešće se kuha poput riže. U dvostruko veću količinu vode ubaciti quínoju kratko netom prije no što voda proključa, a potom je nastaviti kuhati u vodi na smanjenoj temperaturi oko deset minuta. Kad je kuhana, quínoju je potrebno ostaviti sa strane još deset minuta da odstoji i nabubri. Pripazite na to da zrnje u procesu kuhanja suviše ne omekša. Kada je optimalno kuhana, quínoa razvija primamljiv orašast okus lješnjaka.

Quínoa se izvrsno slaže s kuhanim povrćem ili kao prilog uz ribu i meso. Pripremate li salate ili müsli, žitarice Inka dobro će se uklopiti uz ostale sastojke.

Preporuka iz dm-a: probajte još danas salatu s quínojom i avokadom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju