Na svečanoj dodjeli u Zagrebu proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara. Ni ovogodišnji Volonterski Oskar nije razočarao. Jedna od najvrednijih nagrada dodijeljena je pojedincima koji su se istaknuli svojim volonterskim angažmanom tijekom cijele godine.

Galerija Proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara - 4 Proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara - 5 Proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara - 6 +2 Dobitnica Volonterskog Oskara za životno djelo je Ljeposlava Barta iz Udruge umirovljenika Novi Zagreb

Osim samog volonterskog angažmana, trudili su se proširiti svijest o volontiranju i time potaknuti i druge da isprobaju koje sve benefit volontiranje donosi - kako za one kojima je potrebna pomoć volontera, ali i za one koji pomažu volontiranjem.

Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želi se istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu. Od 2022. godine Volonterski Oskar dodjeljuje se i obrazovnom i poslovnom sektoru koji doprinose rješavanju društvenih problema na području Grada Zagreba.

Dobitnici ovogodišnjih Volonterskih Oskara

Kako bi ušli u kategoriju za volontera/ku godine bilo je potrebno ispuniti određene uvjete. Sudjelovati je mogla svaka osoba starija od 15 godina, koja je obavljala volonterske aktivnosti u skladu sa Zakonom o volontiranju, prikupila najmanje 80 volonterskih sati u prvih 10 mjeseci 2023. godine na području Grada Zagreba, te sudjelovala u volonterskim angažmanima koji su trajali najmanje 3 mjeseca u tekućoj godini. Prednost su ostvarili kandidati koji su volontirali i prethodnih godina.

Proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara - 2 Osim Sare Terzić, finalisti Volonterskog Oskara bili su Ante Gracin i Ruba Abi Said (Foto: Zeljko Hladika/Pixsell)

Dobitnica ovogodišnjeg Volonterskog Oskara za volonterku godine je Sara Terzić iz Udruge za promicanje potreba djece, mladih i odraslih s posebnim potrebama Smiješak za sve. Sara u Udruzi volontira od početka ožujka 2019. godine. Osim redovnog volontiranja u sklopu projekta Laku noć, pričoljupci! Sara je sudjelovala na projektima Dekica za snove (čitanje priča na otvorenom djeci iz vrtića i osnovnih škola), Tragovima hrvatskih velikana (čitanje o velikanima u Mjesecu hrvatske knjige), Čitam, dakle jesam! (čitanje u knjižnicama, knjižarama, učeničkim domovima i domovima za djecu) te u pregršt jednodnevnih volonterskih akcija.

Prisustvovala je i raznim edukacijama kao što su: Tehnike izražajnog čitanja, Psihodramska radionica, Upoznaj sebe te Komunikacija s osobama s invaliditetom, a jednako tako i sudjelovala u organizacijskim aktivnostima humanitarnog koncerta u organizaciji HRT-a uz partnerstvo Društva Naša djeca i Smiješka za sve pod nazivom "Uz nas niste sami".

Osim Sare, finalisti su bili Ante Gracin i Ruba Abi Said, a ukupno je prikupljeno 1 717 glasova.

Dobitnica ovogodišnjeg Volonterskog Oskara za životno djelo je Ljeposlava Barta iz Udruge umirovljenika Novi Zagreb. Svojim cjeloživotnim zalaganjem i pomaganjem kroz brojne volonterske akcije dala je nemjerljivo puno zajednici.

Proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara - 3 Dobitnica Volonterskog Oskara za životno djelo je Ljeposlava Barta iz Udruge umirovljenika Novi Zagreb (Foto: Zeljko Hladika/Pixsell)

U kategoriji “Volontiranje u školskom sektoru” i “Volontiranje u poslovnom sektoru” povjerenstvo je u pregledom prijava odlučilo koja su se škole i poslovni subjektni najviše istaknuli svojim volonterskim akcijama.

U području poslovnog sektora nagradu je odnio Span d.d.koji se svojim dugogodišnjim volonterskim akcijama istaknuo i postavio primjer za poslovne subjekte.

Pomaganje Sedam razloga zbog kojih je pomaganje drugima dobro i za vas

U području školskog sektora posebno se istaknula i odnijela nagradu zagrebačka XV. gimnazija.

Nagradu Volonterski Oskar dodjelio je Volonterski centar Zagreb u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Proglašeni su pobjednici petnaestog po redu Volonterskog Oskara - 1 Sara Terzić iz udruge Smiješak za sve dobitnica je Volonterskog Oskara za volonterku godine (Foto: Zeljko Hladika/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju