Alergije su reakcije organizma kod osoba s lošijim imunološkim sustavom i oslabljenim tj. oštećenim sluznicama kako respiratornog tako i probavnog trakta. Iako nam zadaju glavobolje, sami možemo učiniti puno malim promjenama u jelovniku. Savjetuje nas nutricionistica Alma Bunić

Alergijekse reakcije dišnih puteva javljaju se uglavnom na pelud, prašinu, dlaku i perje. Crijevne alergije su najčešće na mlijeko i mliječne proizvod, pšenicu, orašaste plodove, jagode i sl.

Alergijekse reakcije mogu biti na hranu i pojavljuju se nekoliko sati nakon jela. Očituju se tegobama u želucu, crijevima, nadutošću, zatvorom te moguće proljevom i kožnim osipima.

>> Proljetna detoksikacija započinje na vašem tanjuru!

>> 5 vitamina bez kojih ne smije proći dan

Alergijske reakcije ne moraju uvije biti jake, već i blage tegobe mogu ukazivati na prisutnost alergija.

Kako ih ublažiti?
Kako bi se alergijekse reakcije povukle tj. smanjile potrebno se pozabaviti imunološkim sustavom. 

Alergijske reakcije ne moraju uvije biti jake, već i blage tegobe mogu ukazivati na prisutnost alergija

Osobe koje imaju problema s respiratornim traktom i stvaraju puno sekreta trebaju iz prehrane izbaciti mlijeko, mliječne proizvode, šećere, bijelo brašno, sve slatkiše i suhomesnate proizvode.
Navedene namirnice oslabljuju imunološki sustav i stvaraju puno sluzi u organizmu.

Potrebno je pojačano konzumirati sve vrste povrća u većim količinama te nešto voća. Zeleni kašasti sokove 2 puta na dan odličan su način za jačanje organizma. Od voća je potrebno uzimati crveno voće radi unosa beta karotena.

1. Potrebno je uzimati probiotike u periodu od 6 mjeseci te se konzultirati oko vrste (bitno je da ne sadrže gluten i laktozu)
2. Jačati imunološki sustav preparatima za imunitet
3. Uzimati bazični prah - to su minerali u citratnom obliku koji jačaju imunitet i reguliraju ph organizma
4. Paziti na vrstu namirnica koja se konzumira i naravno kroz eliminiacijsku dijetu shvatiti šta je to što vam uopće smeta

Ukoliko vas trenutno muči alergija obavezno započnite s uzimanjem probitika i bazičnog praha (obavezno konzultacije oko izbora proizvoda) te savkodnevno bazirajte prehranu na zelenom povrću te crvenom i narančastom voću.

U prehranu je bitno uključiti meso peradi te banane jer u sebi imaju esencijalnu aminokiselinu histidin koji je važan kod alergijskih reakcija. Bez razmišljanja izbacite slatko i jednostavne šećere te mlijeko i vidjet ćete već prve pomake.

Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od 2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju