Većina pasa živi između 10 do 15 godina ukoliko im se pruži dovoljno pažnje te pravilna njega. Uz određena pravila životni vijek svog kućnog ljubimca možete produžiti i do 3 godine, a u nastavku teksta doznajte kojih se to rutina trebate držati

1. Pružite psu dovoljno fizičke aktivnosti i igre
Psima su fizička aktivnost i kretanje potrebni jednako kao i ljudima. Idealno bi bilo da svome mezimcu svaki dan omogućite sat vremena fizičke aktivnosti tijekom kojih će se pas istrčavati te igrati, bilo da mu vi, primjerice, bacate lopticu ili da se igra s drugim psima. Fizička aktivnost ne mora biti organizirana poput rutine, već je dovoljno da pas trči i istražuje ono što ga u tom trenutku zanima.

Osim za održavanje fizičkog zdravlja i pravilne tjelesne težine, igranje s drugim psima pomaže da vaš ljubimac bude i emotivno zadovoljan. Većina pasa uživa u međusobnoj igri, zato što češće pustite svog dlakavca da gušta u društvu pripadnika svoje vrste.

Većina pasa živi između 10 do 15 godina ukoliko im se pruži dovoljno pažnje te pravilna njega. Uz određena pravila životni vijek svog kućnog ljubimca možete produžiti i do 3 godine

2. Pružite psu dovoljno vremena za odmor
Uz dovoljno fizičke aktivnost, pas treba imati i dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Iako su izrazito društvena bića vezana za ljude, psi žele imati i vrijeme koje će provesti sami. Omogućite svom ljubimcu barem sat vremena odmora svaki dan i ne prisiljavajte ga na aktivnosti ako nije zainteresiran.

Kako bi pas što više bio lišen osjećaja stresa i tjeskoba, omogućite mu, koliko je god to moguće, normalan dnevni ritam. Naime, životinje su bića rutine i najsretnija su kada imaju određeni dnevni raspored. Zato, držite se dnevne rutine vašeg psa (primjerice, šetnje i obroci u isto vrijeme dana) što je više moguće. Pročitajte i 5 znakova kojima vam pas poručuje da se boji.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu psa
Psi su poznati po svojoj ljubavi prema hrani zbog čega pažljivo treba kontrolirati količinu hrane koju će vaš dlakavi proždrljivac svakodnevno pojesti. Pretilost im naročito prijeti ako jedu puno masne ljudske hrane, ali i ako jedu previše pseće hrane, a ne kreću se dovoljno.

Konstantno održavanje zdrave tjelesne težine jedan je od načina kojim psu možete produžiti život. To ćete najlakši postići tako da ljubimcu svaki dan dajete istu količinu hrane.

4. Vodite psa redovito na preglede i cijepljenja kod veterinara

Redovitim pregledima kod veterinara mogu se na vrijeme otkriti bolesti i zdravstveni problemi i uspješno se liječiti. Isto vrijedi i za cijepljenje koje psu može spasiti život. Psa biste veterinaru trebali voditi barem jednom godišnje kada je pas potpuno odrastao te dva do četiri puta godišnje kada je štene.

5. Održavajte zube psa čistima

Truljenje zubi kod pasa je vrlo uobičajen, ali opasan zdravstveni problem zato jer ne stvara samo dentalne poteškoće već truljenje zubi može izazvati infekcije u cijelom tijelu, naročito u području srca i bubrega.

Većina pasa neće imati savršene zube i svježi dah poput ljudi, ali uz pravilnu prehranu i dodatke prehrani koji čiste zube, oni će se održavati maksimalno čistima i zdravima. Ukoliko se na zubima psa nataloži velika količina plaka, najbolje je otići kod veterinara da ga očisti.

6. Kastrirajte i sterilizirajte ljubimca

Kastracija i sterilizacija psu može produljiti život za 1 do 3 godine. Kastrirani mužjaci ne mogu oboljeti od raka testisa i rjeđe imaju problema s prostatom. Sterilizirane ženke puno rjeđe obolijevaju od tumora mliječnih žlijezda te ne mogu dobiti potencijalnu fatalnu infekciju utrobe. Osim toga, sve udruge za zaštitu životinja savjetuju kastriranje i steriliziranje pasa.

7. Hranite psa samo psećom hranom
Povremeno psu možete dati svježeg povrća, ali to bi trebalo biti sve od ljudske hrane što će vaš kućni ljubimac jesti. Ljudska hrana uglavnom je preteška i premasna za psa, a kada jednom omasti brk ostacima od vašeg ručka, uvijek će ih željeti te vam neće dati mira dok jedete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju