Britanke danas u ormaru imaju četiri puta više odjeće, nego je to bilo osamdesetih - pokazala je studija Sveučilišta u Cambridgeu otprije nekoliko godina, a najnoviji podaci s američkog tržišta govore da prosječna Amerikanka ne nosi 60 posto odjeće koju ima u ormaru

Ovo su samo neke od posljedica tzv. brze mode, na engleskom, fast fashion - fenomena u modnoj industriji koji ima jasnu definiciju. Odnosi se na proces toliko ubrzane proizvodnje kako bi se novi trendovi pojavili na tržištu što prije i za što nižu cijenu.

Fast fashion dovodi u pitanje tradicionalno predstavljanje novih kolekcija svake sezone, jer brendovi koji promoviraju ovakav moderan način rada predstavljaju i do 18 novih kolekcija na godinu - nekada je komadu odjeće trebalo šest mjeseci da prijeđe put od modne piste preko proizvodnje pa do dućana, a danas će taj ciklus zaokružiti za tri tjedna.

'Investirajte u bezvremensku klasiku poput bijele košulje, male crne haljine, balonera te najjednostavnijih traperica'

A prošlog je mjeseca tvrtka Farfetch - online platforma za kupovinu luksuzne odjeće cijelu priču podigla na jednu sasvim novu razinu. Neke od naručenih komada na Farfetchu možete dobiti već za 90 minuta.

Ovaj podatak nas ne bi trebao posebno "zabrinjavati", jer je vezan za žene kojima je kupovina dizajnerskih komada svakodnevica, a one su, još uvijek u manjini. Problematična je kvaliteta današnje jeftine ponude, odjeća koja je krakog životnog vijeka i stalna potreba za novim komadima, a da o utjecaju na okoliš niti ne govorimo.

Budući da se brza moda pojavila još ranih devedesetih kada su proizvođači pod pritiskom velikih robnih kuća morali hitno povećati profit, u nekim se zemljama, poput Velike Britanije, najavljuje skori kraj trenda. A što možete učiniti da i sami izađete iz ovog začaranog kruga ponude i potražnje, pročitajte u nastavku.

1. INVESTIRAJTE U BEZVREMENSKE KOMADE

Prije nego kupite komad odjeće, zapitajte se koliko vam je on uistinu potreban i kako ćete ga kombinirati s ostatkom garderobe. Investirajte u bezvremensku klasiku poput bijele košulje, male crne haljine, balonera te najjednostavnijih traperica.

'Sve je više domaćih dizajnera s uigranom proizvodnjom u Hrvatskoj, a kvalitetne komade možete pronaći i u second hand shopovima. Podržite manje poznate brendove.'

Čitajte etikete, provjeravajte kvalitetu i nemojte kupovati ništa što ne biste kupili i po punoj cijeni. Ponekad je bolje potrošiti više novca, ako ste sigurni da će vam odjeća dulje trajati.

2. UPIŠITE TEČAJ ŠIVANJA

Pridružite se krojačkoj radionici ili upišite tečaj šivanja. Ono što je prije bilo uobičajeno, krpanje i prepravljanje odjeće, danas je gotovo zaboravljeno. Garderoba se može osvježiti već i najmanjim preinakama i DIY varijantama - npr. zlatne zakovice na kragni bijele košulje pretvorit će ju u sasvim nov i puno glamurozniji komad. Ako šivanje ipak "nemate u rukama", posjetite krojačku radnju. Na sreću ih je sve više.

3. PRONAĐITE ALTERNATIVU DUĆANIMA BRZE MODE

Kupujte lokalno. Sve je više domaćih dizajnera s uigranom proizvodnjom u Hrvatskoj, a kvalitetne komade možete pronaći i u second hand shopovima kao što je primjerice Ulični ormar. Podržite manje poznate brendove. Za inspiraciju vam nudimo ručno izrađene šalove na tkalačkom stanu, Breaking The Waves - svila, moher, lan, pamuk, vuna jedini su materijali koje koriste, a svaki proizvod je unikat. Nova kolekcija Splićanke Suzane Vuljan i njezina SV designa idealna je za ljeto.

Pod nazivom Cosmic Dream ležerna je, prozračna, s maštovitim grafičkim elementima i jako ženstvena. A želite li stvarno izgledati drukčije, obratite se dizajnerici Ivani Mamić. Inspiraciju za svoj brend Iglaonicu trenutačno prikuplja u Luxemburgu. Inače, jako voli prirodne tkanine i u njezinom ateljeu možete doznati porijeklo svakog pojedinog komada.

Odjeću koju više ne nosite, donirajte. Pridružite se facebook grupama tipa Buy Nothing, a donirati i kupiti odjeću možete npr. i preko socijalne zadruge Humana Nova.

4. NIKADA NE BACAJTE ODJEĆU

Iako je odjeća potrošna, bacanje nekog komada u smeće stvarno bi trebala biti zadnja opcija. Odjeća nije biorazgradiva i nije otpad - recimo vunena vesta na deponiju se neće razgraditi jer uvjeti nisu kakvi bi trebali biti. Nekoliko brendova nudi mogućnost recikliranja, poput Patagonije, Nikea i pa čak i H&M-a.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju