Godišnji odmor izvrsno je vrijeme za punjenje baterija te spremanje na nove radne izazove. No euforija i zadovoljstvo koje osjećamo na ljetovanju, nakon povratka u svakodnevnicu brzo splašnjava zbog čega će se neki osjetiti depresivno. Evo što trebate napraviti da biste spriječili takve emocije

Riješite brzi test! Što ste napravili nakon što ste se vratili s ljetovanja?

a) Išli ravno u krevet, iako niste bili umorni
b) Popili pivo (ili tri) te ignorirali hrpu računa koji stigli u vaš sandučić u međuvremenu
c) Upalili Travel Channel i pretvarali se da ste još uvijek na odmoru
d) Osvrnuli se oko sebe i promatrali svoj dom s nevjericom
e) Učinili dvije ili više gore spomenutih stvari

Završetak godišnjeg odmora može biti prožet snažnim emocijama, a neki se čak mogu osjećati potpuno iscrpljeno i depresivno zbog povratka u svakodnevicu. Evo što možete učiniti da biste spriječili takvo iskustvo.

Tijekom odmora otvorili ste se novim iskustvima i poznanstvima, što je dodatno unaprijedilo vaš život. Nemojte prestati s ovakvim ponašanjem niti kada se vratite kući. Naučite kuhati hranu s drugih kontinenata, svladajte neki strani jezik ili izaberite neki treći hobi.

1. Kontrolirajte svoj nemir
Na putovanjima obično napravimo i uživamo u više stvari u jednom danu, nego kod kuće u cijelom tjednu. Upravo zato kada se vratimo s puta, u nama se javlja nemir kojeg se teško rješavamo. Da bi si skratili muke pokušajte u tjednima nakon povratka ići na kratke izleta kako bi se postepeno priviknuli na svoju svakodnevicu.

2. Budite aktivniji
Jeste li se ikad probudili s bolovima u mišićima nakon jednog dana plivanja na moru? Odmor je obično vrijeme kada shvatimo da nismo u formi, ali i kada spoznamo da se bolje osjećamo kada vodimo aktivan život. Nastavite svoj ubrzani ritam i kad se vratite kući. Posjećujte češće teretanu, ili se počnite baviti nekom fizičkom aktivnošću poput trčanja. Otkrijte ovdje 7 razloga zašto je dobro trčati.

3. Detaljno očistite kuću
Osim što je praktično, čišćenje kuće preporučljiva je aktivnost nakon odmora jer vam pomaže da se bolje osjećate u svojem domu. Pogotovo ako ste tijekom odmora noćili u hotelskoj sobi koja je zahvaljujući osoblju bila uvijek besprijekorno čista. Riješite se i svih stvari koje više ne koristite. Što manje stvari imate, to se više možete fokusirati na važne pojedinosti u životu.

Kada očistite svaku prostoriju po vlastitom guštu, dom možete oplemeniti sitnicama koje ste donijeli s odmora poput morskih školjkica i sličnih detalja kako biste zadovoljstvo svojim putovanjem prenijeli i na svoj životni prostor.

4. Počnite se baviti novim hobijima
Tijekom odmora otvorili ste se novim iskustvima i poznanstvima, što je dodatno unaprijedilo vaš život. Nemojte prestati s ovakvim ponašanjem niti kada se vratite kući. Naučite kuhati hranu s drugih kontinenata, svladajte neki strani jezik ili izaberite neki treći hobi. I male stvari koje zahtijevaju minimalno vremena i truda pomoći će vam da dobijete onaj stimulirajući osjećaj kao da ste na nekom putovanju. Zašto, primjerice, ne biste pokušali plesti prstima, o čemu više možete saznati ovdje.

5. Prepričavajte svoje dogodovštine

Uspomene su vječne, a pogotovo ako ih dijelite sa svojom obitelji, prijateljima i poznanicima. Ne sramite se i podijelite svoja iskustva s putovanja sa svojim najbližima kako biste iznova mogli proživjeti sve ljepote s godišnjeg odmora i tako produžili svoje zadovoljstvo s odmora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju