Problem koji često nastaje nakon tjedana održavanja strogih dijeta i naposljetku izgubljenih kilogramima je jo-jo efekt. Najveći je to udarac trudu i disciplini tijekom odricanja od brojnih zalogaja, a uzrokuju ga nemar i vraćanje starim navikama u ishrani. Kako bi željenu brojku na vagi "zamrznuli", a pritom usvojili i zdrave navike potrebno se pridržavati zlatnih pravila

1. Minus 300 kalorija na tanjuru

Kada završite s preporučenim vremenom održavanja dijete i vratite se na staru ishranu stručnjaci savjetuju da smanjite broj kalorija u obrocima. Čarobna brojka koju trebate maknuti s tanjura iznosi 300 kalorija.

Povratak izgubljenih kilograma spriječit će proteini na tanjuru jer oni pomažu u izgradnji mišića i ujedno ubrzavaju rad bazalnog metabolizma.

2. Red i disciplina u broju dnevnih obroka

Pet uravnoteženih i laganih obroka, počevši s neizostavnim hranjivim doručkom u kojemu trebaju prevladavati vlakna i vitamini iz voća, pomoći će u zadržavanju željene brojke na vagi.

3. Tanjur na kojemu caruju proteini

Kako bi spriječili povratak izgubljenih kilograma, pobrinite se da na vašem tanjuru prednjače proteini koji pomažu u izgradnji mišića i ujedno ubrzavaju rad bazalnog metabolizma. Kombinirajte ih uz povrće s niskim udjelom škroba.

4. Mršavljenje bez "skinny fat" sindroma

Bez tjelesne aktivnosti teško ćete zadržati postignutu kilažu, a zamka koja se često događa u tom slučaju je' skinny fat' sindrom . On se najčešće manifestira kad se kilogrami gube bez potpore čvrste mišićne mase, rezultat je mršavi, ali "mlohavi" izgled.

Da bi se tijelo naviknulo na novu težinu potreban je određeni vremenski period.

Uz to se javlja spori metabolizam koji otežava zadržavanje postignute tjelesne mase nakon dijete. Kako bi ga spriječili važno je tijekom dijete i nakon njezinog pridržavanja provoditi kombinaciju aerobnih vježbi koje uklanjaju viškove masnog tkiva te anaerobnih koje jačaju mišiće.

5. Postepeno uvođenje starih namirnica na tanjur

Da bi se tijelo naviknulo na novu težinu i manji postotak masnog tkiva potreban je određeni period, računica stručnjaka je da je tijelu na svaki izgubljeni kilogram potrebno deset dana privikavanja na novu težinu.

U tom periodu prilagodbe treba izbjegavati vraćanje starim navikama u ishrani, točnije namirnice kojih ste se tijekom dijete odrekli sada morate uvoditi postepeno. Zabrane stoga nema, slatkiše tjesteninu i kruh možete konzumirati, ali samo dva puta tjedno i nikada dva dana zaredom.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju