Nema škole, dodatnih obaveza, a slobodnog vremena ima napretek - zato svi volimo praznike, bilo ljetne ili zimske. Ipak, u ovo doba godine teško nas je prisiliti da izađemo iz kuće, a djecu još teže odlijepiti od pametnih telefona, računala, tableta i inih ekrana. Škola će početi vrlo brzo, prije nego što je završila, a vi ćete se morati vratiti na posao i nedostajat će vam to slobodno vrijeme i više nego što mislite, stoga vam donosimo nekoliko prijedloga za obiteljsko druženje ili dječje aktivnosti uz koje će vaši pomladci kvalitetno provesti zimske praznike.

1. Obiteljskom zabavom protiv dosade

Isplanirajte različite obiteljske aktivnosti kako vaši 'mladunci' ne bi pribjegnuli zabavi ispred ekrana. Jednostavne ideje za koje nećete potrošiti ni lipe nekada stvaraju uspomene i povezuju vas više nego što mislite. Kuhanje večere u kojemu svatko ima svoj zadatak, igranje dobre stare društvene igre ili 'kampa na zatvorenom' gdje ćete jednu večer provesti svi zajedno u dnevnoj sobi u šatorima napravljenim od deka, pričajući strašne priče.

2. Aktivnosti na otvorenom

Roditelji koji se uspješno bore protiv opsesije s tehnološkim čudima ovog doba imaju slično rješenje - vrijeme provedeno ispred ekrana u danu mora biti upola manje od onog koje njihovo dijete provodi na zraku. Šetnja prirodom, sanjkanje, klizanje ili skijanje, aktivnosti su uz koje će se vaše dijete dobro zabaviti, ali i zaboraviti da pametni telefoni uopće postoje.

Aktivnosti na otvorenom - šetnja prirodom, sanjkanje, klizanje ili skijanje Aktivnosti na otvorenom - šetnja prirodom, sanjkanje, klizanje ili skijanje Foto: Thinkstock

Smijeh i vriska na nižim temperaturama mogu dovesti do infekcija grla, pa svakako uz toplu odjeću i obuću opremite vaše dijete Septoletama duo kako bi reagirali odmah po prvim simptomima. Pastile i sprej za grlo koje mogu koristiti djeca već od 6 godina starosti, brzo ublažavaju bol i upalu te djeluju na uzročnike infekcije, pa im se ovakve aktivnosti sigurno neće zamjeriti.

3. Kreativne radionice

Raspitajte se o kreativnim radionicama u vašem mjestu, kako vaša djeca ne bi dosadu ubijala buljenjem u ekrane. U ovo blagdansko doba sigurno ćete pronaći pregršt prigodnih likovnih, ekoloških, glazbenih ili plesnih radionicama u domovima kulture, kazalištima ili muzejima, na kojima će se vaša djeca zabaviti i upoznati nove prijatelje.

Odvedite dijete na likovne, eko, glazbene ili plesne radionice Odvedite dijete na likovne, eko, glazbene ili plesne radionice Foto: Thinkstock

U Zagrebu smo pronašli nekoliko besplatnih radionica koje su nas oduševile, poput pričanja priča o vlakovima u snijegu i izrada lokomotiva u Hrvatskom željezničkom muzeju, glazbene, kiparske i slikarske radionice u CeKaTe-u.

4. Vratite se osnovama

I roditelje treba podsjetiti da se malo odmore od svojih pametnih telefona. Postavite primjer svojoj djeci počevši s malim pomacima - kod kuće mobitel pospremite u torbu ili džep umjesto da šećete s njime u ruci. Preko noći ga ostavite podalje od spavaće sobe kako biste smanjili njegovu upotrebu barem na kraju i početku dana, pa se s vremenom više nećete osjećati kao da vam je 'produžena ruka'. Nabavite klasičnu budilicu, a slobodno vrijeme od pametnih telefona zamijenite čitanjem knjiga, pisanjem poruka ukućanima na papiriće, ispijanjem kave 'lice u lice' s osobom s kojom inače izmjenjujete poruke na društvenim mrežama i naravno provođenjem što više kvalitetnog vremena sa svojom obitelji.

5. Uvedite 'staklenku iskupljenja'

Nekada se čini kako jedini način da prestanemo raditi nešto zabranjeno je taj da nas netko 'opali po džepu'. Često u filmovima vidimo kako obitelji ubacuju sitniš u 'staklenku psovki' svaki put kada kažu ružnu riječ pa vodeći se tom idejom uvedite kasicu odnosno 'staklenku iskupljenja' za svaki neprimjereni put kada koristite pametni telefon. Tipkate li tijekom zajedničke večere ili nekog drugog bitnog obiteljskog momenta, u staklenku ubacite kunu ili 50 lipa – za svakog ukućana vrijede ista pravila, a skupljeni novac donirajte u humanitarne svrhe ili ga upotrijebite za zajednički odlazak u kino ili neku drugu aktivnost.

Ako ipak ne biste koristili novac, napravite bonove od papira na kojima će pisati vrsta iskupljenja npr. 'Očistit ću kupaonicu' ili 'Ovaj tjedan svaki dan iznosim smeće'. Time ćete dobiti toliko potrebnu pomoć u održavanju kućanstva i vaša će kuća blistati, a tko zna - možda se u konačnici cijela obitelj odvikne od korištenja pametnog telefona baš u svakoj situaciji.

Plaćeni oglas o lijeku

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s ''Krka –farma d.o.o.'' i u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju