Jedan od cvjetova koji cvate bez prestanka od proljeća pa sve do prvog mraza je predivna kalibrahoja (Calibrachoa). Ona je najljepši ukras visećih košara s cvijećem, a svoju je popularnost stekla relativno kasno, tek početkom ovog stoljeća.

Galerija Milijun zvončića Milijun zvončića Milijun zvončića +14 Milijun zvončića najljepše izgleda u visećoj košari

Cvijet koji krasi balkone, terase i prozore zapravo je dio porodice Solanaceae, što bi značilo da je rođak petunije.

Zanimljivo je da je ipak u bližem srodstvu s rajčicom, krumpirom i patlidžanom, a diljem svijeta je poznat pod nazivom million bells, odnosno milijun zvončića.

Milijun zvončića Milijun zvončića najljepše izgleda u visećoj košari (Foto: Living4media)

Mnogi će, kad je ugledaju, pomisliti da se radi o minijaturnoj petuniji, ali između ova dva cvijeta postoje očite razlike.

Zvončići su puno sitniji od petunije, ima ih dosta više i otporniji su na vrućinu. Ovaj cvijet definitivno može zamijeniti petuniju jer zahtijeva manju brigu, a izgleda jednako efektno.

Cvjetovi nalik malenim zvončićima dolaze u cijeloj paleti boja.

Možemo ih pronaći u boji lavande, plavoj, ružičastoj, crvenoj, magenta, žutoj, narančastoj, koraljnoj i bijeloj, a postoje i križani primjerci koje krase razne šare, poput ružičaste i bijele kombinacije koja će sve poglede privlačiti na vaš balkon.

Milijun zvončića Hibridni zvončići izgledaju poput umjetnosti (Foto: Living4media)

Ako vam se svidio ovaj impresivni cvijet koji podsjeća na petuniju, pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ova biljka uspije i krasi vaš dom od prvih zraka sunca pa sve do prvog mraza.

  • Biljka milijun zvončića treba jako puno svjetla kako bi bila ovako lijepa i zdrava. Ako je stavite na sjenovito područje rast će se zaustaviti, a ona će izgledati blijedo i neće postići svoj puni potencijal.
  • Iako tijekom ljeta treba dosta vode, ipak treba biti posebno oprezan kako biljku ne bismo previše zalijevali. Osjetljiva je na previše vlage jer vrlo lako može dobiti gljivičnu bolest koja bi je mogla uništiti. Tada propada korijen, a biljka žuti.
  • Treba paziti na liste uši koje  često napadaju milijun zvončića.
  • Dobro je koristiti tekuću prihranu koja je odlična za ovu vrstu biljke. Prihranu treba dati mjesec dana nakon presađivanja – jednom tjedno.
  • Ocvali cvjetovi trebali bi se ukloniti, ali to nije od krucijalne važnosti za preživljavanje biljke.

Milijun zvončića Cvijet milijun zvončića najljepše izgleda u visećoj košari (Foto: Living4media)

Indijski jorgovan: Ružičasti ljepotan koji je najraskošniji kad ostalo cvijeće počne blijedjeti Indijski jorgovan Indijski jorgovan Indijski jorgovan +12 Indijski jorgovan

Ovaj cvijet simpatičnog imena miriše poput parfema, a najljepši je kad padne mrak Noćna frajla Noćna frajla Noćna frajla +7 Noćna frajla

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju