Znate onaj prijelomni trenutak kada nakon uzbudljivog i užurbanog tjedna dočekaš vikend, napokon odahneš, dijete je na čuvanju kod bake i djeda, a ti uzimaš čašu vina i razmišljaš. Razmišljaš o onoj vječnoj dilemi, hoću li se primiti posla i očistiti sve što nisam stigla preko tjedna ili se opustiti na kauču i pola dana provesti pred televizijom uz omiljenu seriju? Ovo drugo znači da ću opet odgoditi peglanje, a to znači da će sutra ova gomila veša biti još i veća. Zbilja nisam netko tko uživa u ritualu peglanja, ali što se mora, mora se i ovakve dileme prolazim redovito.

Postoje glačala koja znaju što peglaš, što bi teoretski značilo da mogu i peglati i uživati u seriji. To do sada nisam nikada radila, ali taman sam imala prilike isprobati Philips PerfectCare 9000 Series parnu postaju koja je došla kao naručena uz novu seriju koju sam otkrila na Netflixu, The Bold Type koju već danima ne mogu prestati gledati😉.

PR PR (Foto: PR)

Sam izgled pegle, kombinacija zlatne i crne boje, budi onaj otmjeni osjećaj, a baš su takve djevojke u seriji koju gledam. Palo mi je na pamet da se i ja uredim kao i one, samo što ja idem glačati, a one se pripremaju za gala večer poznatog modnog časopisa 😉. No, šalu na stranu, sama pegla je iznimno lagana, a osim pomicanja pegle po zgužvanoj tkanini, ne zahtijeva baš nikakve dodatne pokrete ili napor. Pegla ima ugrađenu kameru i koristi umjetnu inteligenciju pa u trenutku prepoznaje što glačaš i prema tome prilagođava temperaturu i količinu pare. A glačati može sve, doslovno od trapera do svile. OK, ja nisam glačala pravu svilenu bluzu, ali sam isprobala na vrlo osjetljivom lanenom sakou kojeg do sada nisam imala hrabrosti peglati, već sam ga svaki puta nosila teti u kvartovsku kemijsku čistionicu i zbilja djeluje. Sako sam uspjela ispeglati bez ikakvog problema, čak i kada rukom pređeš preko tek ispeglane površine primijetiš da je temperatura blaga, ne ugrije jako i vidiš da zapravo para odradi većinu posla. Zbilja sam se uvjerila da je para izrazito moćna, ali istovremeno i nježna - čak i za onu najosjetljiviju tkaninu. Svi koji imaju bilo koji laneni komad odjeće znaju koliko su nabori na njemu tvrdoglavi i uporni, a peglanje takvih komada može biti frustrirajuće i naporno. Što se mene tiče ova je parna postaja prvi test uspješno prošla.

PR PR (Foto: PR)

S obzirom na to da Philips PerfectCare 9000 Series ima i opciju okomitog glačanja, odlučila sam na drugom sakou isprobati i to, jer ponekad neki komadi odjeće budu toliko komplicirani za složiti ih na dasci, poput ovog mog sakoa/pelerine pa je ova opcija zapravo jako dobra stvar. Peglanje je jednostavnije i puno brže jer se ne moram boriti s laganim materijalom koji s daske sklizne taman u trenutku kada uspijem namjestiti lepršave rukave da ih mogu opeglati. Također, još jedna stvar koja je mene osobno vrlo pozitivno iznenadila je težina glačala, ono teži svega 0,97 kg, što zbilja maksimalno olakšava držanje i pomicanje pegle. To mi je možda i najveća prednost jer kada idem uspoređivati moju klasičnu peglu koja je s punim spremnikom bila zbilja teška, zaključila sam da me zapravo to najviše i umaralo. S ovom ekstra laganom peglom uspjela sam peglati puno duže bez da sam osjetila bol u ruci i ramenu.

PR PR (Foto: PR)

Još jedna velika prednost ove parne postaje jest i ta da peglu ne morate dizati i spuštati s daske, dovoljno ju je samo pomaknuti u stranu bez straha da će progorjeti vašu odjeću. Također, isprobala sam je i na svojoj majici s printom, i zbilja se pegla nije zalijepila niti je teže klizila preko printa na majici. Ova parna postaja ima sustav za brzo hlađenje i senzor pokreta koji detektira kada ju ostaviš na odjeći ili dasci za glačanje. I upravo zbog te funkcionalnosti da u trenutku automatski ohladi grijaću ploču, zapravo ne moraš brinuti da će ti pegla progorjeti tkaninu. Isprobano djeluje, išla sam po vješalice, ostavila peglu bez nadzora na odjeći i stvarno se ništa loše nije dogodilo.

PR PR (Foto: PR)

Svi koji kao i ja imaju klasičnu peglu koja ima svoj spremnik, znaju koliko pegla može biti teška kada je spremnik dupkom pun. Meni osobno vrlo mrsko je i to kada se taj spremnik isprazni, pa moram posebno puniti bocu vode, potom ulijevati u spremnik, a često bi mi se dogodilo i da mi se voda izlije po dasci za peglanje, pa bi mi to predstavljalo dodatan problem, jer bi mi se onda i odjeća smočila. Kod Philips PerfectCare 9000 Series parne postaje posudu za vodu je vrlo jednostavno odvojiti te dopuniti vodom iz slavine, a zapremnina spremnika iznosi 1,8 l što bi značilo da otprilike dva sata možeš bezbrižno peglati. A to je dostatno za jednu vrlo ozbiljnu količinu veša koji se skupi u par dana. Što se čišćenja tiče, ono je još jednostavnije, ova parna postaja ima sustav Easy De-Calc Plus koji kontinuirano prikuplja kamenac. Uz to ima vizualni indikator i zvučni signal pa možeš točno znati kada je vrijeme za pražnjenje. Spremnik se čisti tako da se odvrne čep, stavi primjerice šalica ili čaša ispod kako bi voda iscurila i tako se spremnik isprazni i očisti od čestica kamenca.

PR PR (Foto: PR)

Sama parna postaja je dimenzijama nešto veća i malo glasnija kod „pumpanja“ vode, ali s obzirom na jačinu pare koju ispušta, bez pogovora pristajem na ovaj kompromis. Super stvar je i to da kad završiš s peglanjem, peglu „zaključaš“ i ne moraš brinuti da će se samo stopalo oštetiti ili ogrebati. Nakon toga ju samo spremiš u ormar i čekaš novu priliku za date s jedinom peglom na svijetu koja zna što peglaš.

I za kraj, najveća je prednost to što se stvarno, ali stvarno pegla samo jedna strana odjeće. Zbilja nije potrebno okretati i peglati drugu stranu. Tako da, ako ste do sada primjerice glačali sat vremena, s novom Philips PerfectCare 9000 Series parnom postajom za istu će vam količinu odjeće biti dovoljno dvostruko manje vremena. Ja sam za vrijeme jedne epizode serije koju pratim, a koja traje približno 40 minuta uspjela izglačati cijelu košaru punu veša u kojoj se nalazi dječja robica, moje košulje i sakoi te suprugove majice i hlače. Preostalo vrijeme iskoristila sam za uživanje u čaši vina uz onaj osjećaj da sam zbilja bez puno muke i usput odradila veliki dio posla. Taj mi je osjećaj nakon ovakvog tjedna zbilja trebao!
Više o PerfectCare 9000 Series parnoj postaji možete saznati na Philipsovoj službenoj web stranici.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju