Je li bolje pročitati knjigu ili pogledati film? U današnje vrijeme će većina ljudi reći da je bolje pogledati film. Međutim...

Galerija Knjige koje su bolje od filmova Knjige koje su bolje od filmova - 2 Knjige koje su bolje od filmova - 3 +4 Plavuša s Harvarda, Amanda Brown

Neki smatraju da filmske adaptacije ubijaju našu maštu. Kad čitamo knjigu stvaramo svoj kreativni svijet koji je jedinstven samo nama. Zamislite koliko je različitih Harryja Pottera bilo na ovom svijetu prije nego što je nastao film.

Ako ste pročitali knjige o Harryju Potteru, sigurno su Harry, Ron i Hermoine izgledali poptuno drugačije nego Daniel Radcliff, Rupert Grint i Emma Watson. 

Knjige razvijaju našu maštu, kreativnost i uče nas puno bolje i temeljitije, nego što je slučaj kod filmova. Iako je film jedna od najboljih stvari koju nam je donijela popularna kultura, ponekad se čini kao da može ograničiti radnju i tako izgubiti bit onoga što je pisac htio reći.

Nebrojeno je filmova koji su nastali po poznatim knjigama. Neki su oduševili publiku i autore priča, a neki će ostati zapamćeni kao velika razočarenja.

Mi smo pripremili popis od sedam knjiga koje će zauvijek ostati bolje od njihovih filmskih adaptacija.

1. Koliba, William P. Young

Vjerojatno znate ovu priču koja pogađa direktno u srce. Kanađanin William P. Young 2007. je napisao knjigu o muškarcu koji je izgubio ono najvažnije u životu – svoje dijete.

Nakon što je njegova malena kći Missy oteta i ubijena u kolibi u kojoj je obitelj otišla na odmor, dobio je mističnu poruku da se vrati u istu kolibu. Ondje je upoznao vjeru i Boga i tako prihvatio ovaj tragični događaj.

Naglasak knjige je na duhovnosti i prihvaćanju tragičnih trenutaka koji iz temelja promijene osobu.

Ova knjiga se našla na prvom mjestu New York Timesove liste bestselera, a prodana je u 10 milijuna primjeraka. Film je nastao 2017. godine, a kritičari smatraju da nije pogodio u srž teme koju je Young htio ispričati.

Svima onima koji paze na detalje i koji smatraju da je duhovnost nešto intimno, osobno i posebno, knjiga će biti bolja od filma. Knjige koje su bolje od filmova - 7 Koliba, William P. Young (Foto: Sonja Kovač)

2. Jedi, moli, voli, Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert je 2006. godine objavila svjetski hit. Autorica je u svojim memoarima ispričala osobnu priču o istraživanju sebe i svijeta oko sebe nakon što je proživjela razvod. Ova životna situacija ju je potaknula na put otkrivanja pa je odlučila godinu dana provesti u istraživanju Italije, Indonezije i Indije.

Knjiga govori o ženskoj slobodi, pronalaženju sebe i ljubavi koja je prilagođena upravo njoj. Zarada na ovoj knjizi dosegnula je vrtoglavih 15 milijuna američkih dolara, ili oko 85 milijuna kuna. Kritičari smatraju da je jedna od najboljih self help knjiga, iako joj to nije bio primarni cilj.

2010. je u kinima izašla filmska adaptacija ove uspješne knjige s Julijom Roberts u glavnoj ulozi. Iako je film također doživio veliki uspjeh, mnogi će se složiti da je banalizirao na prvu duboku priču o otkrivanju sebe i svijeta oko sebe. Knjige koje su bolje od filmova - 3 Jedi, moli, voli, Elizabeth Gilbert (Foto: Sonja Kovač)

3. Pedeset nijansi sive, E. L. James

Ovaj erotski ljubavni roman je brzo zaludio cijeli svijet. Nastao je 2011. i prvi je nastavak u seriji romana o kompliciranom i emocijama nabijenom odnosu između Anastasije Steele i mladog poslovnog magnata Christiana Graya koji zajedno ispituju svoje seksualne ekstreme.

Roman je pun seksualnih maštarija i postupaka koji su opisani do najsitnijih detalja. Lako je čitati između redaka i zamišljati kako odnos između ovog, na prvu nespojivog para, napreduje sve više i više.

Čitajući knjigu, možete zaključiti da seks nije poanta cijele ove priče. Knjiga će vas natjerati da upoznate sebe i zaključite koliko je intima bitna za razvijanje odnosa. Oslobodit će preferencije za koje niste ni znali da ih imate.

S druge strane imamo film. Prvi dio ove trilogije je nastao 2015. i kritičari su odmah zaključili da se ne može mjeriti s knjigom. Ekran ne trpi seksualne maštarije koje trpe stranice pa samim time ova adaptacija nije doživjela veliki uspjeh. Knjige koje su bolje od filmova - 6 Pedeset nijansi sive, E. L. James (Foto: Sonja Kovač)

4. Rebecca, Daphne de Maurier

Ovaj gotički roman engleske autorice Daphne de Maurirer nastao je netom prije Drugog svjetskog rata i još uvijek se smatra jednim od najboljih romana ovakve tematike. Govori o mladoj, bezimenoj ženi koja se, vrlo brzo nakon što se upoznaju, odluči udati za bogatog udovca.

Žive ljubavnu idilu koja traje sve dok mlada žena ne otkrije da njezinog supruga, ali i cijelu obitelj proganja sjećanje na njegovu pokojnu ženu Rebeccu. Knjiga je nabijena emocijama i detaljima koji se teško mogu ekranizirati. Čitajući knjigu, možete se lako staviti u ondašnju Francusku na luksuzno imanje koje odiše misterijom.

Filmska inačica je nastala 2020. godine, s Lily James i Armijem Hammerom u glavnim ulogama. Kritičari smatraju da filmu nedostaje detalja, misterije i emocija te da je radnja nepotrebno razvučena.

Gledajući film ne možete zaključiti kako se mlada žena osjećala i nosila sa svojim patnjama i strahom, već imati banalizirani uvid u tešku životnu priču. Možda je, jednostavno, prošlo previše vremena od 1938. do danas pa je teško dočarati duh toga doba. Knjige koje su bolje od filmova - 1 Rebecca, Daphne de Maurier (Foto: Sonja Kovač)

5. U visokoj travi, Stephen King i Joe Hill

Ovu horor uspješnicu napisali su veliki Stephen King i njegov sin, Joe Hill. Priča govori o bratu i sestri koji su skrenuli s ceste nakon što su čuli dječaka kako vapi za pomoć s one strane visoke trave.

Što dublje ulaze u visoku travu, sve su više dezorijentirani, uplašeni i zbunjeni, a dječakov plač je sve strašniji i očajniji. Ono što slijedi je zastrašujuća, zabavna i majstorski napisana priča kakvu samo King može ispričati.

Filmsku adaptaciju je 2019. napisao i režirao Vicenzo Natali. Ovo veliko ime, smatraju mnogi, trebalo je napraviti zastrašujuću noćnu moru na ekranu, ali nije u potpunosti uspio u svome naumu. Radnja je previše komplicirana, a u filmu se izgubila glavna poanta koju čitatelji traže između redaka horor novela – strah koji će vas spriječiti da mirno spavate. Knjige koje su bolje od filmova - 5 U visokoj travi, Stephen King i Joe Hill (Foto: Sonja Kovač)

6. Plavuša s Harvarda, Amanda Brown

Tko još ne zna priču o simpatičnoj Elle Woods, slatkoj plavuši koja voli modu više nego išta drugo u životu.

Amanda Brown je 2001. napisala jednu od najpoznatijih priča uz koju su odrastale generacije djevojčica. Međutim, kritičari smatraju da je film koji je nastao iste godine potpuno promašio poantu. Elle je protagonistice priče, a njezina osobnost u knjizi nije ni približno slična kao u filmu.

Amanda Brown je napisala priču o lijepoj, bogatoj djevojci, koja je manipulativna, narciosoidna, lijena i nepristojna prema drugim ljudima. Samoj sebi je najvažnija, nisu joj previše bitni ni ljubav ni prijateljstvo, a o empatiji nije baš previše naučila. Mali princ Knjige za sva vremena: Kratki klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu

Danas nam je Reese Witherspoon sinonim za plavušu s Harvarda, ali brojni kritičari smatraju da je simpatična Reese potpuni promašaj jer u njezinoj interpretaciji lika ima puno više topline nego što bi trebalo biti. Knjige koje su bolje od filmova - 4 Plavuša s Harvarda, Amanda Brown (Foto: Sonja Kovač)

7. Sav novac svijeta, John Pearson

John Pearson je 1995. prepričao život Paula Gettyja, sina pljačkaša i ekstremnog biznismena koji je pomogao u izgradnji financijske infrastrukture svoje zemlje uz pomoć malo nafte i puno pohlepe.

Njegove opsesije su izgradile dinastiju koje je u vrijeme njegove smrti, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bila najbogatija dinastija na svijetu. Najupečatljiviji dio ove biografije je otmica unuka zloglasnog Gettyja. Djed, naime, unatoč svom novcu koji je imao, nije htio platiti otkupninu za svog unuka.

Dječak je skoro umro, izgubio je i uho, ali principi i novac su uvijek bili važniji od obitelji.

2017. je nastala odlična filmska adaptacija s Christopherom Plummerom u glavnoj ulozi. Film je nabijen emocijama i kvalitetno je opisana ova teška životna priča, ali kritičari smatraju da film nikad neće moći prikazati stvarnost i brutalnost života ove zloglasne obitelji. Knjige koje su bolje od filmova - 2 Sav novac svijeta, John Pearson (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju