Čitanje knjige uvijek je dobra ideja, no ponekad nismo u mogućnosti tome posvetiti puno vremena. Međuitm, postoje kratki književni klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu i - jednom danu.

1. Antoine de Saint-Exupery: Mali princ (16 tisuća riječi)
Tijekom Drugog svjetskog rata pilotov avion srušio se u pustinji te upoznaje princa koji nije s ovog planeta.

Dok planiraju svoj bijeg iz pustinje, princ opisuje svoje putovanje i kako se želi vratiti svom planetu i cvijetu koji voli. Ovo je knjiga za djecu koju svaka odrasla osoba treba pročitati.

2. William Shakespeare: Macbeth (17 tisuća riječi)
Riječ je o najkraćoj tragediji koju je napisao slavni Shakespeare. Škotski general Macbeth prima proročanstvo od tri vještice da će jednog dana postati kralj Škotske.

Nakon toga njegova ga žena savjetuje te on ubija kralja Duncana i preuzima škotski tron, no postaje paranoičan te se stvari tada još više zakompliciraju.

3. Truman Capote: Doručak kod Tiffanyja (26 tisuća riječi)

Ako nemate puno vremena za čitanje, ovi kratki književni klasici odlični su izbori

Osebujna novela baš kao i njezin glavni lik – Holly Golightly. Holly voli šokirati ljude svojim stavovima i fragmentima svoga života te to radi vrlo promišljeno.

Tijekom godine dana ona se sve više otkriva pripovjedaču koji postaje vrlo fasciniran njezinim životnim stilom.

4. Ernest Hemingway: Starac i more (27 tisuća riječi)
Za ovaj roman Hemingway je dobio Pulitzerovu i Nobelovu nagradu. Radnja prati ribara koji odluči zaploviti u svom čamcu prema oceanskoj pučini u nadi da će imati uspješan ulov.

No odlazi puno dalje nego inače te tada započinje njegova borba s morem.

5. Robert Louis Stevenson: Neobičan slučaj dr. Jekylla i gospodina Hydea (28 tisuća riječi)
Ovo je jedna od najboljih alegorija o ljudskoj prirodi i naravi. Znanstvenik Henry Jekyll odluči napraviti napitak kako bi zamaskirao svoju zlu unutarnju narav, no to ne polazi po planu. Njegova druga ličnost Edward Hyde samo još više dolazi do izraza te započinje prevladavati njime.

6. George Orwell: Životinjska farma (30 tisuća riječi)
Riječ je o još jednoj alegoriji, ovoga puta o Ruskoj revoluciji. Životinje na jednoj farmi odluče svrgnuti i protjerati svoje ljudske vlasnike i tlačitelje. One zavladaju farmom, ali polako se gubi jednakost među njima te dolazi do razdora i odvajanja.

7. Albert Camus: Stranac (38 tisuća riječi)
Jedan od najznačajnijih romana u francuskoj, ali i u svjetskoj književnosti. Bavi se apsurdom ljudske egzistencije i besmislenim nizom slučajnosti pred kojim ne možemo pobjeći.

Glavni lik okružen je ljudima koji ga zapravo ne razumiju te nizom nesretnih okolnosti, pa mu se život strašno zagorča.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju